Venter fortsatt oljepris på 80 dollar i 2030: – Du må jo tro på noe

Equinors tro på varig høy oljepris ga en USA-smell på 161 milliarder kroner. Nå frykter SV at selskapet gjentar feilen og er for optimistisk til fremtidige priser. – Du må jo tro på noe, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Equinor tapte 161 milliarder på en USA-satsing i tro på at oljeprisen skulle holde seg rundt 100 dollar. Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor tror ikke at dagens forventning om en oljepris på 80 dollar i 2030 er for høy, selv om det er neste det doble av dagens pris.
Publisert: Publisert:

Fredag la et utvalg nedsatt av Equinor frem en rapport som viste at Equinor har tapt 161 milliarder kroner på sitt USA-eventyr.

Fra 2007 investerte daværende Statoil for rundt 40 milliarder dollar i USA, inkludert en rekke oppkjøp innen landbasert olje- og gassvirksomhet. Målet var å øke produksjonen.

Utvalget forklarer USA-oppkjøpene med at både Equinor og resten av oljebransjen på denne tiden trodde at oljeprisen på rundt 100 dollar fatet fra 2011 til 2014 var en slags ny normal.

– Det var tilsvarende som ble gjort rund baut. Det er minst like store tap hos andre aktører, sier Eli Moe-Helgesen i PwC, som har ledet utvalget, til E24.

Les også

Equinor manglet kontroll i USA: – Det er jo totalt uakseptabelt

Slik så daværende Statoil for seg fremtidige oljepriser i 2011. Den oransje grafen viser hvordan prisen faktisk ble.

– Den menneskelige natur

Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor erkjenner at det var en utbredt oppfatning i bransjen at prisene ville holde seg høye.

– Jeg tror du må nesten litt tilbake til den menneskelige natur, sier Sætre til E24.

– Den glemmer etter hvert, glemmer fort og venner seg fort til noe. Og så begynner man å tro at når det har vært lenge nok sånn så vil det fortsette sånn, sier han.

Les også

Får kritikk i rapport om USA-smell: For lite kontroll

Venter 80 dollar fatet i 2030

Equinor legger til grunn en oljepris på 80 dollar fatet i 2030 når de bokfører verdiene av sine olje- og gassfelt, mens andre europeiske oljeselskaper har justert ned sine anslag og skrevet ned verdier for titalls milliarder.

Equinor legger til grunn høyere priser i fremtiden enn både BP, Total, Shell, Eni og Repsol.

– Dere bygger ut felt som er lønnsomme ved oljepris på over 35 dollar fatet, men legger til grunn oljepris på 80 dollar fatet når dere bokfører verdien av feltene deres. Det kan virke selvmotsigende?

– Nei, det er faktisk ikke det. Du må jo tro på noe, men du må også forstå usikkerheten i den troen, sier Sætre.

– For et regnskapsformål, for eksempel, må vi ha en basistro. Dette er det vi tror mest på, sier han.

Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

Frykter at Sætre er for optimistisk

SV frykter at Equinor er i ferd med å gjenta feilen fra tiden med store oppkjøp i USA. Hvis selskapet er for optimistisk til fremtidig oljepris, risikerer de å sette i gang prosjekter som blir mindre lønnsomme som ventet.

– En altfor høy forventning til oljeprisen er en av de viktigste grunnene til de enorme tapene. Vi frykter Equinor fortsatt ser for seg urealistisk høye oljepriser, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

Han mener USA-saken krever en grundig gjennomgang i Stortinget. Det er planlagt en høring om saken i høst, og SV ønsker å grille både Equinor-ledelsen og flere tidligere statsråder.

– I årene som kommer vil olje og gass bli mindre verdt, og da risikerer vi nye store økonomiske tap om Equinor ikke innser at klimakrisen forutsetter en overgang fra fossil til fornybar energi, sier Haltbrekken.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Ligger faktisk ikke høyt

Det er lenge til 2030, og det er mye som påvirker oljeprisen, inkludert geopolitikk, teknologiutvikling og geologiske faktorer.

Selv om flere europeiske oljeselskaper har jekket ned sine anslag, finnes det analyseselskaper som har prisanslag mer i tråd med Equinors syn.

– Vi ligger høyt i forhold til noen, og så har jeg ikke oversikt over alle. Så ligger vi faktisk ikke høyt i forhold til det mange analyseselskaper der ute mener. Mange mener at det er ting som tyder på at oljeprisen faktisk kan komme til å bli høyere fremover, sier Sætre.

– Taler ikke denne USA-rapporten for å være litt mer konservativ?

– Det er det jeg sier. I beslutningsprosessen så gjør den jo det, sier Sætre.

Med det antyder Sætre at han fortsatt vil kreve at nye utbygginger skal kunne tåle en svært lav oljepris, for eksempel 35 dollar fatet. Men det betyr ikke at Sætre faktisk tror at oljeprisen vil bli så lav.

I det øyeblikket Equinor faktisk tror på lavere oljepriser i 2030 enn 80 dollar, vil selskapet måtte skrive ned de bokførte verdiene på eiendelene sine.

Les også

Equinor-sjefen etter milliardraset: – Vi tåler veldig lave oljepriser

– Veldig optimistisk

Bellona-leder Frederic Hauge mener at Equinor bør sjekke kalkulatorene sine én gang til når de skal anslå oljeprisen for 2030.

– Jeg syns det er en veldig optimistisk oljepris, fordi vi ser at sol, batterier og vindkraft fortsetter å falle kraftig i kostnad, sier Hauge til E24.

Den siste tiden har Equinor gått på smeller i flere utbygginger. Både Johan Castberg, Martin Linge og Njord Future har i år gått på nye kostnadssprekker på mellom tre og fire milliarder kroner, ifølge statsbudsjettet for 2021.

Hauge mener at granskingsrapporten om USA er et tegn på at selskapet er villig til å ta for mye risiko i håp om gevinst.

– Man er for villig til å ta på seg for stor risiko i alle ledd i Equinor, enten det er teknologisk eller økonomisk. Granskingen av USA-virksomheten viser at man undervurderer kompleksiteten og overvurderer egne evner, sier Hauge.

Publisert: