FN-sjefen på klimatoppmøtet: – På tide med internasjonal solidaritet
Verdens ledere møtes mandag i den egyptiske byen Sharm el-Sheikh for å diskutere løsninger på klimakrisen. – Vi kjemper for livene våre, sier FN-sjef António Guterres i sin åpningstale.
– Klokken tikker. Vi kjemper for livene våre, og vi holder på å tape. Klimagassutslippene øker. Globale temperaturer øker. Og vår planet nærmer seg vippepunkter som vil gjøre klimakaoset irreversibelt.
Det sier FN-sjef António Guterres i sin åpningstale på klimatoppmøtet. Til sammen ventes over 120 stats- og regjeringssjefer.
– Vi er på full fort mot klimahelvete med foten vår på gasspedalen, sier Guterres, som er kjent for å bruke sterke ord.
– Det er uakseptabelt og ødeleggende å ikke handle, sier han videre.
Det er ventet at over over 26.000 delegater, 13.000 observatører og 3000 fra pressen skal, ifølge FNs klimaorganisasjon. Konferansen vil vare i to uker, og temaer som klimafinansiering skal diskuteres.
Miljøorganisasjoner frykter Norge skal inngå oljeavtale på klimatoppmøtet
Et mørkt bakteppe
Ifølge en fersk rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), lagt frem på åpningen av klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh søndag, er verden 1,15 gradere varmere nå enn i 1850–1900.
FN-sjef António Guterres sier at rapporten viser at planeten sender et nødsignal, og mener den beskriver et klimakaos.
Ifølge rapporten ligger dette året an til å bli det femte eller sjette varmeste som noensinne registrert.
– De dødelige konsekvensene av klimaendringene er her og nå, sier Guterres.
I tillegg til krig og energikrise i Europa, preger naturkatastrofer en rekke land. Orkaner, flom og tyfoner herjer i Filippinene, Cuba, USA og Pakistan. Tørke har rammet store deler av Afrika.
Ekstremregnet i Pakistan har blant annet skapt enorme ødeleggelser og tatt nærmere 2000 liv. Ifølge FNs klimapanel gjør klimaendringene at ekstremvær som styrtregn og flom blir kraftigere og kommer hyppigere.
Et vindu holdes åpent
Guterres trekker frem at det ikke er for sent for å handle. Han oppfordrer verdens ledere til å sette i gang.
– Et vindu er åpnet, men det er kun et lite lysglimt igjen, sier Guterres.
Han mener de gode nyhetene er at verden i dag til sammen har penger og teknologi til å gjøre jobben som trengs: Nemlig kutte klimagassutslipp ved å omstille hvordan vi bruker energi og natur.
– Det er på tide med internasjonal solidaritet over hele linjen, sier Guterres.
– Krigen i Ukraina har eksponert oss for den store risikoen ved å være avhengig av fossil energi. Dagens krise kan ikke være en unnskyldning for å reversere klimahandling eller grønnvaske. Hvis noe, så er det en god grunn for større kriseforståelse og mer handling, sier han videre fra talerstolen.
Dette skjer på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh
«Tap og skade» blir tema
På åpningsdagen av klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh ble det gjort et vedtak om å diskutere hvorvidt rike land skal kompensere for ødeleggelser etter naturkatastrofer i fattige land.
Dermed er «tap og skade» offisielt på agendaen.
– Dette er et vanskelig tema. Det har svirret rundt i over 30 år, sa FNs klimasjef Simon Stiell, ifølge NTB.
Stiell mener det er et godt tegn at spørsmålet nå er kommet på den offisielle dagsordenen for klimamøtet.
Tidligere har rike land nektet å overhode snakke om det som en del av den formelle forhandlingsprosessen.
– Det er på tide med et kompromiss mellom rike, utviklede land som har høye utslipp, og fremvoksende økonomier som ofte opplever de verste effektene, sa FN-sjefen til G20-landene for tre uker siden.