WSJ: Saudi-Arabia stanser halve oljeproduksjonen

Landet har sett seg nødt til å kutte produksjonen med fem millioner fat per dag etter droneangrepene, tilsvarende rundt 5 prosent av verdens daglige produksjon, opplyser kilder til Wall Street Journal.

ANGREPET: Det brant på oljefeltet i Buqyaq i Saudi-Arabia etter droneangrep fra Houthi-opprørerne lørdag.
Publisert:

Saudi-Arabia stanser rundt halvparten av den totale oljeproduksjonen i landet etter droneangrepene, opplyser kilder til Wall Street Journal.

Nedstengingen av produksjonen utgjør et tap på rundt fem millioner fat olje per dag, opplyser kildene, rundt 5 prosent av verdens daglige produksjon av råolje. Saudi-Arabia produserer 9,8 millioner fat olje per dag.

Bloomberg og Reuters melder også at kuttet er på fem millioner fat per dag.

Angrepene natt til lørdag ble gjennomført med droner. De rammet to anlegg tilhørende det statseide Saudi Aramco.

– Verdens viktigste

Et av dem var prosesseringsanlegget i Buqyaq, som regnes som verdens største. Det omtales også av enkelte analytikere som verdens viktigste.

Også oljefeltet Khurais ble rammet, opplyser det saudiarabiske innenriksdepartementet. Det antas å produsere over 1 million fat olje per dag. Innenriksdepartementet bekrefter at brannene brøt ut som følge av droneangrep.

Angrepene tyder på at landet er under en stadig økende trussel fra de sjiamuslimske Houthi-opprørerne i Jemen, som antas å ha nære ha bånd til Iran, skriver NTB. Gruppen har de siste månedene tatt i bruk både langtrekkende raketter og ubemannede droner for å ramme mål i nabolandet.

Det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået meldte tidlig lørdag at brannene var under kontroll, med innenriksdepartementet i landet som kilde. Departementets talsmann Mansour al-Turki sier til AFP at ingen ble skadd eller såret i angrepene.

Kraftig røyk

Disse opplysningene lar seg imidlertid ikke verifisere fra uavhengig hold, skriver NTB. Journalister får ifølge AFP ikke nærme seg oljeanleggene, og sikkerhetstiltakene rundt dem ser ut til å være styrket.

Satellittbilder offentliggjort av NASA lørdag viser kraftig røyk.

Videoer lagt ut på nett, som skal være filmet ved Buqyaq, viser flammer og røyk et stykke unna. Skudd kan høres i bakgrunnen, noe som tolkes som at sikkerhetsstyrkene forsøkte å skyte ned dronene.

En talsmann for Houthi-opprørerne i nabolandet Jemen sier de sendte av gårde ti droner for å angripe oljeanleggene i Saudi-Arabia.

Slike angrep vil fortsette inntil Saudi-Arabia slutter å angripe Houthiene i Jemen, sier talsmannen Yahia Sarie. Saudi-Arabia leder en internasjonal koalisjon som har kjempet mot Houthi-opprørerne i Jemen siden 2015.

De globale oljemarkedene er stengt for helgen, så angrepene og brannene har så langt ikke påvirket oljeprisen.

De koordinerte droneangrepene er de siste i en rekke angrep mot landets oljeeiendeler, samtidig som uroen øker i Saudi-ArabiaSaudi-Arabia: Brannene er under kontroll
Publisert: