Frøya kommune gjør formelt vedtak: Stanser Trønderenergis omstridte vindprosjekt
Frøya kommune gjorde mandag formelt vedtak om å stanse Trønderenergis omstridte vindprosjekt. Det åpner for at selskapet kan ta saken videre juridisk.
Striden rundt de 14 vindturbinene som skal settes opp på Frøya fortsetter.
Kommunen har nå gjort et formelt vedtak om å stanse utbyggingen, etter at kommunestyret i Frøya i forrige uke bestemte at utbygger Trønderenergi ikke hadde satt i gang prosjektet innen den formelle fristen.
«Frøya kommune gir TrønderEnergi Vind AS pålegg om øyeblikkelig stans av arbeid i tilknytning til Frøya vindkraftverk», skriver kommunen i en pressemelding mandag ettermiddag.
«Pålegget begrunnes med at vedtak om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel er bortfalt», skriver kommunen.
Trønderenergi kan ifølge kommunen klage pålegget om stans i utbyggingen inn til Fylkesmannen innenfor en frist på tre uker.
Vindprosjektet eies 30 prosent av Trønderenergi og 70 prosent av tyske Stadtwerke München, og har fått konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat.
En folkeavstemning hvor 74 prosent av de stemmeberettigede deltok sa i 2005 ja til vindprosjektet. Under halvparten av de stemmeberettigede i kommunen deltok derimot i en ny avstemning i år, og 78,7 prosent av disse stemte nei, ifølge Adressa.
Følger opp vedtak
Torsdag i forrige uke vedtok kommunestyret i Frøya at Trønderenergi hadde brutt med en dispensasjon selskapet hadde om å sette i gang utbyggingen innen 7. april.
Årsaken til dette var blant annet at selskapet slet med å komme i gang i tide på grunn av demonstrasjoner mot prosjektet.
Les mer: Full strid om vindturbiner på Frøya: Trønderenergi må stanse vindprosjekt
Men Trønderenergi slo raskt tilbake mot kommunen, og sa at det kreves et formelt vedtak for å stanse utbyggingen.
– Kommer det et slikt enkeltvedtak vil vi måtte utfordre det juridisk, skrev Trønderenergi i en epost til E24 fredag.
Trønderenergi vil nå vurdere hvordan selskapet skal følge opp kommunens formelle vedtak mandag.
– Vi vil relativt raskt gjøre en gjennomgang av det formelle vedtaket for å gjøre en vurdering av hvilke skritt som er mest formålstjenlig i det videre, skriver Trønderenergis talsmann Bengt Eidem i en melding til E24.
Les mer: Trønderenergi mener Frøya-utbyggingen kan gjenopptas: Vil fortsette med omstridt vindprosjekt
Trønderenergi mener Frøya-utbyggingen kan gjenopptas: Vil fortsette med omstridt vindprosjekt
Konsesjonen ligger fast
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg vil ikke stanse den omstridte vindparken på Frøya tross store lokale protester. Han sier at konsesjonen ligger fast.
– Konsesjonen for selve vindkraftverket ligger fast. Det er ikke rettslig grunnlag for omgjøring av vindkraftkonsesjonen, skrev olje- og energiministeren i et svar til Stortinget i forrige uke.
Dermed skjøt han ned en bønn fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) som spurte om statsråden ville ta initiativ til å se på utbyggingen på nytt.
Haltbrekken pekte på at utbyggingsplanene var blitt endret etter godkjenningen, i og med at høyden på turbinene har økt fra 150 meter til opp mot 180 meter.
– Det var høyden på turbinene og det at man har funnet hekkende havørn i nærheten som gjorde at jeg tok initiativ til å se på saken på nytt. Det har regjeringen nå sagt nei til, sa Haltbrekken til E24.
NVE mener det ikke er grunn til å kreve ytterligere utredninger utelukkende på grunn av høyden, i sin godkjenning av detaljplanen for prosjektet.
Les mer: Frøya-konsesjonen ligger fast: Vil ikke stanse omstridt vindpark
Freiberg: – Det forplikter
Mandag fastholder Freiberg overfor E24 at konsesjonen ligger fast. Han mener det er viktig å dempe konfliktene, og har tro på at fremtidige prosjekter kan bygges ut uten store konflikter.
– Konsesjonen til vindkraftverket på Frøya ble gitt i 2013. Det forplikter selvfølgelig. Når myndighetene har gitt en konsesjon, så gjelder den. Da konsesjonen ble gitt var kommunen for den, dette var et ønsket prosjekt, sier olje- og energiministeren.
– Vi vil ta stilling til det som eventuelt måtte komme på bordet hos oss, men vil ikke konkludere på forhånd om eventuell utvikling i saken, sier Freiberg.
– Hva tenker du om konfliktnivået i enkelte vindprosjekter på land?
– Det er nettopp på grunn av konfliktnivået at vi har satt i gang jobben med en nasjonal ramme for vindkraft. La meg understreke så tydelig som jeg kan at rammen ikke er en utbyggingsplan, men en plan for å se hvor vi kan bygge fornybar, lønnsom kraft på steder og på en måte som best mulig tar vare på hensyn som friluftsliv og naturinteresser, sier Freiberg.
– Vi ønsker å bygge ut lønnsom fornybar energi i Norge på en minst mulig konfliktfylt måte, legger han til.