Symboltunge solceller på Oslo rådhus og Slottet: – Et flott signal

Solcellebransjen er i kraftig vekst, og nå får også ærverdige bygg som Oslo rådhus, Bislett stadion og Slottet solceller på taket. – Flott signal, sier Solenergiklyngen.

FLERE ANLEGG: Oslo rådhus, Slottet og Bislett stadion er noen av de ærverdige byggene som nå får solceller på taket. Det er et flott signal at offentlige aktører som Oslo kommune går foran, mener Solenergiklyngen. Dette er et solcelleanlegg på taket av ett av solcellepioneren Askos næringsbygg.
Publisert: Publisert:

Oslo rådhus skal nå få solceller på taket, etter at også Bislett stadion har installert solceller, ifølge VG.

– Trendene er tydelig for vekst. Flott at det offentlige går foran. Ikke overraskende er det Oslo kommune. Et flott signal om klima og bærekraft og at dette er lønnsomt, sier Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen til E24.

Slottet i Oslo har allerede testet ut solceller lenge, noe E24 omtalte allerede i 2017. Til sommeren skal hoffet vurdere om store deler av taket skal dekkes av solceller.

I fjor økte den installerte kapasiteten innen solenergi i Norge med 29 prosent, og den økte etterspørselen skyldes blant annet høyere strømpriser. Det viser tall som Solenergiklyngen og Multiconsult la frem nylig.

Les også

Mener dyr strøm bidro: Solenergi økte 29 prosent i fjor

Les mer: Equinor inn i milliardprosjekt for solkraft: – Feil å ignorere solenergi

Kostnadene på solceller har gått ned mye det siste tiåret, i takt med sterk global konkurranse og subsidier som har bidratt til teknologiutvikling.

Les mer: Equinor inn i milliardprosjekt for solkraft: – Feil å ignorere solenergi

(saken fortsetter under bildet)

TESTANLEGG: Dette er et testanlegg for solceller på taket av Slottet. Til sommeren skal hoffet ta stilling til om det skal bli enda flere solceller på taket.

Strengere krav

Den siste tiden har panelprisen gått videre ned, men kostnaden for å levere systemer til norske kunder har holdt seg nokså stabil.

– Dette er knyttet til strengere krav til bransjen, som skal gjøre det trygt å bruke solceller, sier Berentsen.

Solcelleindustrien har opplevd sterk vekst, etter at selskaper som Asko og Norgesgruppen har gått foran med å installere større anlegg. Siden har mange andre fulgt etter. Etter prishoppet på strøm i vinter ser også mange private husholdninger det som lokkende å investere i solceller.

Les mer: Venstre vil ha krav om solcellepanel på hyttetak

Les også

Equinor kjøper seg opp i solenergiselskap

Tar steget til Europa

For noen selskaper gir veksten i det norske markedet muligheter også til å ta steget ut i Europa. Solcelleinstallatøren Otovo hentet nylig inn 100 millioner i kapital og fikk KLP og det statlige klimainvesteringsselskapet Nysnø inn på eiersiden , og satser nå på Europa.

– Det er åpenbart at strøm produsert der den brukes vil vinne frem. Jeg tror en tredjedel av kraftbruken i Europa kan produseres lokalt, sier daglig leder Andreas Thorsheim i Otovo til E24.

– På privatboligsiden solgte vi i Otovo solceller for 100 millioner i fjor. Både på private, offentlige og næringsbygg vil dette eksplodere i løpet av 2020-tallet, sier Thorsheim.

Utviklingen innen solceller har også overrasket eksperter som Det internasjonale energibyrået IEA, som over tid har undervurdert utviklingen innen fornybar energi og måttet oppjustere sine anslag for veksten.

Les mer: Fersk rapport: – Ny tidsalder for solenergi

Denne uken skrev VG at det skal monteres solceller på taket av Oslo Rådhus. Dette fortalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).
Publisert:

Her kan du lese mer om