Norge ble invitert til oljemøte av Saudi-Arabia

Norge vurderer å bli med på denne ukens oljemøte i regi av Opec+-landene. Invitasjonen kom fra en ansatt i det saudiske energidepartementet.

RINGTE NORGE: Saudi-Arabias oljeminister og prins, Abdulaziz bin Salman al-Saud, leder energidepartementet som inviterte Norge til ukens oljemøte på vegne av Opec+-landene.
Publisert:

Mandag skrev E24 at Norge vurderer å bli med på Opec+-landenes utvidede oljemøte senere denne uken.

– Norge er muntlig invitert til å delta på møtet som er planlagt torsdag, og har sagt vi vil vurdere å delta som observatør på embetsnivå hvis det er bred deltagelse, skrev kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet i en e-post.

Henvendelse fra Saudi-Arabia

Tirsdag frigir departementet nye detaljer. Invitasjonen kom fra Saudi-Arabia på vegne av arrangørene i Opec+, som inkluderer medlemmene i oljekartellet Opec samt Russland og en rekke andre land.

– Henvendelsen kom på telefon til vårt embetsverk fra en representant fra landene i OPEC+-samarbeidet. Vedkommende er ansatt i det saudiarabiske energidepartementet, skriver Berthelsen til E24.

Han opplyser at det ikke ble ført noe referat av samtalen.

Les på E24+

Anonyme investorer med adresse Saudi-Arabia gjør milliardkjøp i Equinor

Norge vurderer kutt hvis andre blir med

Oljeprisen har falt kraftig etter at Saudi-Arabia og Russland brøt samarbeidet sitt om kutt i oljeproduksjon og istedenfor startet en priskrig.

Mange av verdens oljeprodusenter forsøker derfor å finne en løsning som kan gi mindre olje på markedet i en periode med fulle oljelagre og lav etterspørsel på grunn av coronaviruset.

Norges olje- og energiminister, Tina Bru (H), har overfor Bloomberg beskrevet situasjonen som «utfordrende» og åpnet for at Norge kan gjennomføre «ensidige kutt» – hvis mange andre produsenter gjør det samme.

Mandag bekreftet kommunikasjonssjef Ole Berthelsen dette overfor E24:

– Dersom en bred gruppe av produsenter blir enige om vesentlige kutt i produksjonen, vil Norge vurdere et ensidig kutt hvis det bidrar til å støtte opp under vår egen ressursforvaltning og økonomi, slik vi har gjort enkelte ganger tidligere.

Norge har ikke gjennomført ensidige kutt i egen oljeproduksjon siden 2002. Den gang kom kuttet i kjølvannet av terrorangrepet mot USA den 11. september 2001.

Les også

Professor om mulig norsk oljekutt: – Vi går ikke inn i et kartell

HØYRE-TOPP: Olje- og energiminister Tina Bru er innstilt som ny nestleder i Høyre etter Bent Høie.
Publisert: