Eide får forhandlingsansvar på klimatoppmøtet
Norges klima- og miljøminister skal lede diskusjonene om kvotemarkedet sammen med Singapore. - Viktig fordi det muliggjør at land kan øke sine ambisjoner gjennom å samarbeide om utslippsreduksjoner, sier Eide.
– COPs president har akkurat bedt oss om å lede diskusjonen om hvordan man skal følge opp artikkel 6 i praksis, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Han kommer ut av kontoret til presidenten på klimatoppmøtet sammen med klima- og miljøminister Grace Fu fra Singapore.
Artikkel 6 i Parisavtalen handler om markedssamarbeid for CO2-utslipp, for å få i gang utslippsreduksjoner raskt nok til å møte 1,5 graders-målet.
Jobber videre på Glasgow-vedtak
Dette kom på plass under klimatoppmøtet i Glasgow i fjor, også den gang ledet av Eide og Fu. I år skulle FN-landene møtes for å jobbe videre med hvordan systemet kan fungere i praksis.
Fem ting du må vite om klimatoppmøtet
Det er mange tekniske og praktiske ting som skal på plass i utformingen. Hvordan skal land som kjøper og selger kvoter forholde seg til det, og skal det telles på begges utslippskutt, eller bare ett av dem, er blant spørsmålene som diskuteres.
– Artikkel 6 er viktig fordi det muliggjør at land kan øke sine ambisjoner gjennom å samarbeide om utslippsreduksjoner, sier Eide.
– Det er i prinsippet mulig for alle å kutte klimagassutslipp, men det blir mer krevende når verden skal ned mot netto null. Artikkel 6 er et verktøy som kan bli særlig viktig på veien dit, sier han videre.
Syklet fra Sverige til Egypt
Forhandlingene på toppmøte er inne i uke to, og nå begynner bildet å tegne seg, påpeker Eide.
Det flommer over av ministre fra ulike land. Alle er ute etter å fremme sine standpunkter.
Forhandlingene som gjenstår handler blant annet om finansiering til klimatilpasning og til tap og skade.
Følg E24s dekning av klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh her
– Tydelig at man ikke står samlet
Ungdomsdelegat Benedicte Steinbakk følger forhandlingene på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh. Hun sier til E24 at forhandlingene går tregt og at de mangler inntrykk av at krisen er kritisk og krever ambisiøse tiltak nå.
Det gjør at gjennomføringen av Artikkel 6 i Parisavtalen står i fare for å bli utsatt, sier Steinbakk.
Artikkel 6 skulle vært ferdigdiskutert den første uken av klimatoppmøtet, men diskusjonene pågår fremdeles nå som vi er inne i uke to av forhandlingene, forteller Steinbakk.
– Tirsdag i uke 2 så prøver møtelederne å styre mot en systematisk konklusjon, men det tar lang tid å samkjøre seg. Det er tydelig at man ikke står samlet for å nå 1,5-gradersmålet i tide, sier hun.