Gir grønt lys for Askeladd Vest i Barentshavet: Satellittfeltet til Snøhvit skal koste 3,2 mrd.

Samtidig som LNG-anlegget på Melkøya fortsatt er stengt etter brannen i fjor jobber Equinor og partnerne med videreutviklingen av området. Nå sanksjoneres satellittfeltet Askeladd Vest som skal gi nye volumer og mer penger i kassen.

Arkivbilde av Melkøya-anlegget der produksjonen fra Snøhvit og det kommende Askeladd Vest-feltet kommer inn til land i Hammerfest.
Publisert:

– Askeladd Vest-utbyggingen er en lønnsom utbygging og vil gi 134 millioner fat oljeekvivalenter. Det er verdifulle volumer for eierne og samfunnet, sier Geir Tungesvik, direktør for prosjektutvikling i Equinor, i en pressemelding.

Equinor har nå sanksjonert satellittfeltet Askeladd Vest i Barentshavet sammen med partnerne Petoro, Total, Neptune og Wintershall DEA.

Utbyggingen av satellittfeltet til Snøhvit skal koste i underkant av 3,2 milliarder kroner og produksjonen vil bli sendt til Melkøya-anlegget i Hammerfest, som både produserer flytende kondensat og naturgass (LNG).

Derfra skipes produktene ut til verdensmarkedet.

– For Equinor og partnerne er det viktig å utnytte ressursene og eksisterende infrastruktur i området på en best mulig måte, sier Tungesvik.

Melkøya-anlegget og Snøhvit-feltet er for tiden stengt etter brannen i en av gassturbinene i fjor høst. Petroleumstilsynet har avdekket det de mener er alvorlige brudd på regelverket i sin gransking av hendelsen.

Askeladd brønnramme transporteres ut fra produksjonshallen hos Aker Solutions i Egersund i 2019

Bygges videre fra Askeladd

Askeladd Vest bygges videre ut fra den ganske nye satellitten Askeladd. Det skjer gjennom at man installerer en ny havbunnsramme på Askeladd Vest, som kobles tilbake til Askeladd gjennom en rørledning og en kontrollkabel.

«Avstanden fra subsea-feltet til produksjonsanlegget på Melkøya er 195 kilometer og den lengste som noen gang er bygget ut», opplyser Equinor.

Equinor annonserte i 2018 utbyggingen av satellittfeltet Askeladd, som var andre fase av utbyggingen av Snøhvit-feltet. Den utbyggingen ble beregnet til å koste fem milliarder kroner.

Nå investeres altså ytterligere 3,2 milliarder. Det bidrar til attraktive kontrakter for norske leverandører:

  • Aker Solutions har fått kontrakter for rundt 460 millioner for å levere subsea-produksjonsanlegget, med en brønnramme og to ventiltrær. Leveransene kommer fra både Sandnessjøen og Egersund, med ingeniørarbeid fra Tranby
  • TechnipFMC vant kontrakten for å levere rør og marine installasjonstjenester, med leveranser fra blant annet Orkanger
  • Rørene for prosjektet kommer fra tyske Butting
  • Nexans sikret en kontrakt for rundt 100 millioner for fabrikasjon av kontrollkabler, med leveranser fra Halden
Geir Tungesvik, direktør for prosjektutvikling i Equinor, og Kristin Westvik, områdedirektør i Drift Nord.

Oppstart i 2024

Før nedstengningen i fjor gikk Melkøya-anlegget for full maskin og hadde utsikter til å fortsette med det i mange år fremover takket være all gassen som kommer inn fra Snøhvit-feltet.

Olje- og gassfelt når en slik platåproduksjon en stund etter første oppstart før produksjonen etter hvert avtar, såfremt man ikke fyller på med nye funn eller økt utvinning.

Equinor opplyser at platåproduksjonen på Melkøya vil bli forlenget «med godt og vel to år» med ressursene som skal utvinnes fra Askeladd Vest.

Det er ventet at produksjonen på det nye satellittfeltet vil kunne starte i første halvår 2024.

– Askeladd Vest vil, gjennom å øke ressursgrunnlaget inn til Hammerfest LNG, gi et viktig bidrag til vår ambisjon om langsiktig tilstedeværelse i nord. Dette gir oss muligheter til ytterligere å styrke ringvirkningene av våre aktiviteter i landsdelen, noe både Equinor og partnerne ser på som viktig i tiden fremover, sier Kristin Westvik, områdedirektør i Drift Nord.

Les mer om brannen på Melkøya:

Les også

Hammerfest-ordfører kaller Equinor inn på teppet etter Melkøya-rapport

Les også

Avviser at vedlikeholdskutt førte til brann: – Ikke noen sammenheng

Les også

Alvorlige brudd på Equinor-anlegg før brann

Publisert: