E24-podden: Er tiden for nye oljefelt over?

Det internasjonale energibyrået skisserer den krevende veien de mener må til for å nå klimamålene. Men hva vil den egentlig bety for den norske oljedebatten og økonomien vår?

Det gigantiske Johan Sverdrup-feltet kom i produksjon i 2019, men vil Norge si ja til et nytt funn? Arkivbilde.
Publisert: Publisert:

De klimaforpliktelsene som har kommet fra verdens regjeringer så langt er ikke i nærheten av nok til å få utslippene i energisektoren ned til netto null i 2050 - men det er likevel mulig.

Det konkluderer Det internasjonale energibyrået, IEA, i en ny spesialrapport som på nytt har satt fyr i den norske klima- og oljedebatten.

Et av de over 400 grepene som byrået lister opp er nemlig at man kan sette i gang flere nye kullgruver og olje- og gassfelt etter i år. Miljøbevegelsen jubler, men hverken Høyre, Ap, Sp eller FrP vil endre norsk oljepolitikk med det første.

Men rapporten beskriver altså hva IEA mener må til for å nå 1,5 gradersmålet - ikke hva de tror faktisk kommer til å skje.

Så vil det komme en kraftig omlegging nå - og hva skjer med Norge hvis vi fremover bare sier nei takk til oljenæringens fristende milliardprosjekter - som både skaper tusenvis av arbeidsplasser landet over - og som gir solide påfyll i statskassen?

E24-podden har fått besøk av Sjeføkonom i Sparebanken 1 SR Bank, Kyrre M. Knudsen, og børskommentator i E24, Sindre Heyerdahl.

Du kan høre og abonnere på E24-podden i Spotify, Apple Podcast eller den podcast-appen du måtte bruke.

Les mer om IEA-rapporten:

Les også

IEAs plan for å nå klimamålene: – Kanskje den største utfordringen for menneskeheten noensinne

Les også

Mener IEA endrer premissene for norsk oljedebatt: – Bør være en skikkelig vekker

Les også

IEA-rapport sår tvil om nye olje- og gassfelt: – Kommer ikke til å sette noen sluttdato

Publisert: