Staten går inn for å bygge batterifabrikk sammen med Morrow Batteries
ARENDAL (E24): Næringsminister Jan Christian Vestre og statlige Siva deler en batterinyhet under Arendalsuka. - Nå er det klart at Siva har vedtatt et strategisk samarbeid med Morrow Batteries, sier Vestre.
Utenfor Clarion Hotel Tyholmen møter Vestre pressen etter en hasteinnkalt pressekonferanse.
– Dette er ikke hvilken som helst dag. I dag skrives et nytt kapittel i industrihistorie, sier næringsministeren.
Statlige Siva skal gå inn med 480 millioner kroner i et felles eiendomsselskap som skal sette opp batterifabrikk til Morrow. Siva skal eie 67 prosent av eiendomsselskapet.
Vestre sier at Morrow Batteries med dette settes i stand til å igangsette fabrikk nummer 1 i Arendal, som etter planen skal stå klar i 2023.
– Dette viser hvordan vi som statlig aktør kan være med på å gi en risikoavlastning. Vi bringer med oss 50 år med kompetanse for å bygge gode fremtidsrettede industribygg, sier Andreas Enge, konstituert administrerende direktør i Siva under pressekonferansen.
– Det skal investeres mange milliarder
På spørsmål om hvorfor regjeringen velger å satse på akkurat Morrow, svarer næringsminister Vestre at selskapet er et av de som har kommet lengst med batterisatsningen.
– De har holdt på siden 2014, har bygget testanlegg og skaffer seg kunder. Siva og Morrow har gjort en vurdering at dette partnerskapet er nyttig og at det er i tråd med sånn vi tenker rundt batteristrategien, sier Vestre til E24.
– SV ba om dette i mai, har dere valgt å høre på dem?
– Nei, vi har også sagt at vi vil stille opp for batteriaktører gjennom klimainvesteringer. Staten gikk tidligere inn med 75 millioner i egenkapital i selskapet og 100 millioner i tilskudd for utvikling av ny batteriteknologi, svarer Vestre.
– Fra da vi tiltrådde i regjering, har vi vært opptatt av å spisse virkemiddelapparatene, for å raskere mobilisere privatkapital i de grønne investeringene våre, sier han videre.
Næringsministeren peker på at dette er en enda større nyhet, fordi det gir muligheten for Morrow å komme rasket i gang med byggingen.
– Det skal investeres veldig mange milliarder i batteriindustrien de neste årene, først og fremst gjennom privat kapital, sier han.
Har jobbet hardt for støtte
Leder av miljøstiftelsen Bellona, Frederic Hauge, er stolt av investeringen. Han har selv eierandeler i selskapet, og har jobbet hardt for å få gjennom statlig støtte til selskapet.
– Dette er noe av det morsomste jeg har vært med på i mitt liv. Vi har jobbet 20 timer i døgnet i flere år for å få dette til, men det er ikke bare oss. I dag er jeg veldig stolt for at vi har fått det til, sier han til E24.
I fjor samlet Agder Energi og Bjørn Rune Gjelsten sammen Hauge og Bellona inn 230 millioner kroner til gigantfabrikken som skal bygges i Arendal. I sommer kom ABB, Siemens, Nysnø og Arendals Fossekompani inn som nye investorer med 1 milliard kroner.
Agder Energi er nå den største eieren i Morrow med 32,6 prosent, mens Gjelsten er den nest største eieren gjennom konsernet Noah med 28, 8 prosent.
Satser på gigafabrikk i Mo i Rana
Regjeringen anslår at behovet for statlige lån, garantier og egenkapital til det grønne industriløftet er anslått til 60 milliarder kroner frem mot 2025.
Fra før av har batteriselskapet Freyr Battery fått en betydelig statssum.
Gjennom det statlige investeringsselskapet Eksportfinansiering Norge (Eksfin), gir regjeringen fire milliarder i garantier og lån til byggingen av Freyr Battery sin gigafabrikk i Mo i Rana.
E24 meldte tidligere at staten kjøper seg inn i Morrow Batteries, men det riktige er at de kjøper seg inn i eiendomsselskapet knyttet til batterifabrikken. Feilen ble rettet 09.58.