Får ikke penger til CO₂-fangst: – Skuffet og overrasket
EUs innovasjonsfond gir nær 11 milliarder kroner til avkarbonisering, inkludert flere CO₂-fangstprosjekter. Men Fortum får ikke penger til CO₂-fangst på Klemetsrud-anlegget.
Det kommer frem i en melding fra EU-kommisjonen. Der oppgis det at syv prosjekter får til sammen 1,1 milliarder euro (10,8 milliarder kroner) i støtte fra innovasjonsfondet.
Fortums CO₂-fangstprosjekt får ikke støtte, men det får andre CO₂-fangstprosjekter. Dette gjelder Stockholm Exergis biomassekraftverk i Stockholm, hydrogenproduksjon ved finske Nestes raffineri Porvoo, flere anlegg knyttet til Kairos-prosjektet i Antwerpen i Belgia og K6-prosjektet ved sementfabrikken Lumbres i Frankrike.
PS! En tidligere utgave av artikkelen oppga feil land for Antwerpen. Saken er rettet 16. november kl. 17.46.
Selv om Fortum ikke får støtte, har EU-støtten likevel en norsk kobling. Flere av disse prosjektene har planer om å lagre CO₂ ved Northern Lights-anlegget i Øygarden i Norge, som drives av Equinor, Total og Shell.
Norge har satset stort på fangst og lagring av CO₂ gjennom Langskip-prosjektet til rundt 25 milliarder kroner. Her ble Norcem lovet milliardstøtte til CO₂-fangst på sementfabrikken i Brevik. Fortum ble også lovet milliardstøtte til CO₂-fangst på Klemetsrud, men forutsatt at de selv klarte å skaffe delfinansiering.
Vil droppe CO2-fangst på Klemetsrud: Kan torpedere Oslos klimamål
Fortum får ikke støtte
Jannicke Gerner Bjerkås i Fortum Oslo Varme bekrefter overfor E24 at fangstprosjektet på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud ikke får EU-støtte.
– Det er ikke til å legge skjul på at vi er skuffet og overrasket. Tildelingen viser at EU ønsker å satse på CO₂-fangst, og da syns vi det er overraskende at EU-kommisjonen legger bort vårt prosjekt, som er ferdig modnet og har med seg sikker delfinansiering og et lager med bekreftet plass, sier Bjerkås til E24.
– Hva skjer videre for Fortum?
– Dette kommer ikke til å stanse prosjektet. Det kommer til å bli CO₂-fangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud. Men når vi nå ikke får EU-støtte, må vi se på hva vi kan gjøre videre og diskutere dette med Fortum, Oslo kommune og staten, sier Bjerkås.
Hun er positiv til at det norske CO₂-lageret Northern Lights skal lagre CO₂ for flere av fangstprosjektene som får støtte. Det er også her Norcem og eventuelt Fortum skal lagre sin CO₂.
– Ja, det er positivt, sier Bjerkås.
Kvalitetssikrerne Atkins og Oslo Economis har tidligere stilt spørsmål ved kostnadene for Norges CO₂-fangstprosjekt, og advart om at det kan bli vanskelig å ha kontroll på kostnadene. Nylig kom det frem i regjeringens tilleggsbudsjett at Norcems fangstprosjekt i Brevik sprekker med over 900 millioner kroner.
CO₂-fangstanlegg sprekker med nær én milliard
– Rikt nok til å betale selv
Bellona-leder Frederic Hauge mener at EUs avslag til Fortum ikke må være siste ord for Klemetsrud-prosjektet.
– Norge blir kanskje sett på som rikt nok til å betale for dette selv. Vi mener det er positivt at Fortum vil gå videre med prosjektet og søke alternativ finansiering, sier Hauge til E24.
– Vi mener at staten og Oslo kommune nå bør gå sammen for å finne en løsning på finansieringen. Dette må avklares allerede i de pågående budsjettforhandlingene, og bør være et ufravikelig krav for å få budsjettforhandlingene videre, sier Hauge.
Han har i mange år jobbet med å fremme fangst og lagring som CO₂ som klimaløsning, og sier at miljøstiftelsens kontorer i Brussel, Nederland og Berlin har vært involvert i flere av prosjektene som nå får støtte fra EUs innovasjonsfond.
– Det er positivt at CO₂-fangst nå fremmes som en klimaløsning i flere land, sier Hauge.
– Dette gir også jobb til Northern Lights, der flere av prosjektene skal lagre CO₂?
– Northern Lights kommer til å bli fullt, og der må vi begynne å jobbe med neste fase, sier Hauge.
Zero ber staten betale
Også miljøstiftelsen Zero ber staten bla opp for Klemetsrud-prosjektet. De mener at CO₂-fangst på Klemetsrud er et nødvendig bidrag til å nå Støre-regjeringens ambisiøse klimamål om 55 prosent utslippskutt i 2030.
Fangst og lagring av CO₂ omtales noen ganger som «carbon capture and storage», forkortet CCS.
– Nå må regjeringen fullfinansiere Fortum Oslo Varmes CCS-prosjekt. Det må settes av penger i statsbudsjettet. Arbeiderpartiet kan ikke sitte med ansvaret for nok en krasjlanding på CCS, sier Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland i en kommentar.
– Regjeringen sitter nå og forhandler med SV om budsjettenighet. Skal disse partiene levere på løfter om å kutte utslipp, ta en aktiv rolle i å bygge ny industri og satse på CCS, er det nå det gjelder, sier Aasland.
Fortums CO₂-fangst på Klemetsrud: Barberer søknaden til EU med én milliard
Advarer mot å gi statsstøtte
Frps 1. nestleder Ketil Solvik-Olsen mener at EU-avslaget må føre til at Klemetsrud-fangsten legges bort.
– Avslaget fra EU bør bety at regjeringen umiddelbart legger vekk planene om å bruke milliarder av skattebetalernes kroner på CO₂-fangst på Klemetsrud, sier Solvik-Olsen i en kommentar.
Han mener at det er noen få store utenlandske selskaper som vil tjene penger hvis teknologien eventuelt lykkes, mens norske skattebetalere tar en uforholdsmessig høy risiko i tilfelle den mislykkes.
– Når EU nå avslår økonomisk støtte til prosjektet så må det også bety at interessen deres for dette som et klimatiltak er lav, sier Solvik-Olsen.
– For knappe to uker siden fikk vi nyheten om at det nå er milliardsprekk i Norcem sitt prosjekt i Brevik, en regning som skattebetalerne trolig vil måtte dekke store andeler av. Jeg forventer at Vedum nå er tydelig på at det vil være uaktuelt å støtte store utenlandske selskaper med milliardbeløp på bekostning av norske skattebetalere, sier han.
Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) har lenge ønsket å bla opp mer statlige penger til Klemetsrud.
– SVs holdning har hele tida vært at hvis EU ikke stiller opp med penger, så burde regjeringen gjøre det, sier Haltbrekken til NTB tirsdag.
– Vi kommer til å jobbe for å redde dette prosjektet, sier han.
Vil øke statsstøtten til Fortums CO₂-fangst: – Staten må bla opp
– Muliggjør oppskalering
I tillegg til flere CO₂-fangstprosjekter gir EUs innovasjonsfond også støtte til et prosjekt for å konvertere avfall til metanol i Spania og et prosjekt i Italia for produksjon av solceller.
Også det svenske prosjektet Hybrit får EU-støtte. Det skal ta i bruk grønt hydrogen til stålproduksjon, og har norske Nel blant leverandørene.
– Dagens avgjørelse gir konkret støtte til rene energiprosjekter på tvers av Europa og muliggjør oppskalering av banebrytende teknologier som kan støtte opp om og øke tempoet på omstillingen til klimanøytralitet, sier EU-kommissær Frans Timmermans.