Statoil med lite gassfunn på Korpfjell: Årets viktigste letebrønn skuffer

Hele oljenæringen har ventet spent på leteresultatene fra det gigantiske Korpfjell-prospektet i Barentshavet. Et skuffet Statoil melder om at de kun gjorde et lite gassfunn, som ikke er lønnsomt.

BORER I BARENTSHAVET: Songa Enabler har boret flere brønner for Statoil i Barentshavet i sommer og høst, inkludert Gemini Nord og Korpfjell. Her ligger Greenpeace-skipet Arctic Sunrise og demonstrerer foran riggen tidligere i år.
Publisert:

Årets letekampanje har nå tatt en skuffende vending for Statoil og partnerne Lundin, Chevron, Petoro og ConocoPhillips.

I en melding fra Statoil tirsdag kommer det nemlig frem at man ikke har funnet noen olje i Korpfjell-prospektet i Barentshavet likevel.

I forkant ble det snakket om at strukturen kunne inneholde mange milliarder fat med olje, både fra Statoil og Lundins side, men også andre eksperter.

Gassfunnet som er gjort anslås til å ligge på mellom 40 og 75 millioner fat oljeekvivalenter, men det er for lite til å bli bygget ut, skriver Statoil.

– Vi har hele tiden påpekt den store geologiske usikkerheten knyttet til Korpfjell, sier Jez Averty, Statoils letesjef i Norge og Storbritannia.

–Det største spørsmålet var om vi ville finne noe i det hele tatt. Og ved et funn – om det var gass eller olje, legger han til.

Statoils letesjef etter skuffelsen: Skal bore like mye i Barentshavet neste år

Aksjene faller på børs

Korpfjell-brønnen er en del av Statoils pågående leteprogram på fem brønner i Barentshavet. Selv om risikoen har vært høyest ved denne brønnen, er det også denne det har vært knyttet mest spenning til.

Dette er den første brønnen som bores i en del av Barentshavet sørøst som Norge og Russland i 2010 ble enige om å dele etter mange års uenighet. Området ble tildelt i den 23. konsesjonsrunden.

– Resultatet er selvsagt skuffende, men det er altfor tidlig å trekke konklusjoner om hva dette betyr for potensialet i Barentshavet sørøst, sier Averty.

Også Statoils partner Lundin Petroleum sier at resultatene på Korpfjell ikke er det selskapet hadde håpet på.

– Den sørlige delen av Barentshavet er fortsatt et spennende område å utforske med betydelige ressurser igjen å finne, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum.

Den skuffende letenyheten sendte Statoil-aksjen ned 1,5 prosent fra start på Oslo Børs tirsdag. Lundin Petroleum falt 5,5 prosent like etter børsåpningen på børsen i Stockholm.

Les også: Statoil er i gang med «årets viktigste letebrønn»

STATOILS BRØNNER: Dette er brønnene i Statoils letekampanje i Barentshavet i år: Blåmann (ved Goliat-feltet til Eni), Kayak (ved Johan Castberg-funnet), Gemini Nord (ved OMVs Wisting-funn), Korpfjell helt inntil grensen til Russland og Koigen Central, sørvest for Bjørnøya.

Målet med brønnen var å finne ut om det var olje i noen av strukturene på Korpfjell-prospektet. Den første brønnen ga altså et negativ svar på oljespørsmålet:

– Korpfjell er en sjeldent stor struktur på norsk sokkel og har vært omfattet av stor interesse. Det har fra mange hold blitt knyttet spenning til resultatet av den første brønnen i dette nye området i Barentshavet, sier Averty.

– Det har derfor vært viktig for oss å få gjennomført denne boringen, sier han.

Les også

Ber politiet stanse aksjonister: Statoil fortsetter Korpfjell-boringen

Analytiker mener det trengs en halv milliard fat

– Det er klart dette er skuffende, men så var det jo også knyttet veldig mye spenning til denne brønnen, sier analytiker Teodor Sveen Nilsen i Sparebank 1 Markets til E24.

Han kutter nå sine estimater for verdijustert egenkapital (NAV) på Lundin-aksjen med 60 øre per aksje, men gjør ingen større endringer på Statoil-aksjen.

DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen skriver i en oppdatering at han kutter kursmålet på Lundin-aksjen med fire kroner til 196 svenske kroner, mens Kjøp-anbefalingen beholdes. Martinsen kaller Korfjell «en stor skuffelse».

– Det andre viktige med dagens nyhet er at det nå bare er gjort ett reelt kommersielt funn på de første fire av de fem letebrønnen Statoil har i kampanjen sin i Barentshavet i år, sier Sveen Nilsen i Sparebank 1 Markets og fortsetter:

– Så nå kan vi nok si at kampanjen har vært skuffende.

Den neste letebrønnen Statoil skal bore er Koigen Central. Hvis det heller ikke der blir gjort funn, er det kun på Kayak-brønnen at Statoil har gjort et nevneverdig funn av olje. Kayak ligger i nærheten av Johan Castberg-feltet, og kan bli tilknyttet det nye feltet som etter planen skal være i produksjon rundt 2022.

Leteresultatene på Gemini Nord ved Wisting-funnet og Blåmann ved Goliat-feltet har også vært skuffende for Statoil.

Teodor Sveen Nilsen forklarer at den manglende infrastrukturen i dette området av Barentshavet og de lange avstandene gjør at det trengs store funn for å rettferdiggjøre en utbygging:

– Det må nesten en halv milliard fat i ren olje til for at et funn her skal være kommersielt interessant. En halv milliard fat i gass holder nok ikke, sier Sveen Nilsen.

– Gir ikke alle svarene

I forkant av leteresultatene har letetoppene til både Statoil og Lundin understreket at det vil kreve flere letebrønner og mye arbeid før man virkelig får alle svarene i en så stor struktur som Korpfjell. Dette budskapet gjentas nå:

– Det er viktig å huske på at man sjelden treffer på første forsøk i et helt nytt område. Det ble boret 33 brønner før man gjorde det første kommersielle funnet i norsk del av Nordsjøen, sier Averty.

– Selv om vi har lært mye siden 1969, er leting slik at vi ikke kan forvente at den første brønnen gir alle svarene. Så hva dette resultatet betyr for det totale ressurspotensialet i Barentshavet sørøst kan vi si først etter videre utforskning, sier han.

Selskapet skal bore flere brønner i Barentshavet sørøst i 2018, både som operatør og i partnerskap med andre operatører. Blant disse brønnen er enda en brønn i Korpfjell-lisensen.

– Til tross for et spennende funn i Kayak og spor av olje i Gemini Nord, har vi så langt i år ikke fått en fulltreffer som kan gi en ny selvstendig feltutbygging, sier Averty.

– Kampanjen har så langt likevel gitt viktige avklaringer og ny informasjon om ressurspotensialet i Barentshavet, legger han til.

Statoil er operatør og har en andel på 30 prosent i lisens nummer 859 hvor Korpfjell ligger, mens Chevron eier 20 prosent, statlige Petoro eier 20 prosent, Lundin eier 15 prosent og ConocoPhillips eier 15 prosent.

NYTT OMRÅDE: Korpfjell-brønnen var den første brønnen som er boret i Barentshavet sørøst etter delelinjeavtalen med Russland i 2010, det første helt nye området som er åpnet på norsk sokkel siden 1994.
Publisert:

Her kan du lese mer om