Ny enighet mellom budsjettpartnerne: Utsetter krypto-avgift

Regjeringspartiene og KrF sier at de vil utsette full elavgift på datasentre som utvinner kryptovaluta, etter en rekke advarsler fra datasenterbransjen.

NY ENIGHET: Dette er et illustrasjonsbilde fra det franske datasenteret Equinix.
Publisert:

Innføringen av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta skal utsettes fra 1. januar til 1. mars. Det skriver NTB.

Det skal også holdes en høring om saken.

Budsjettpartnerne i KrF og regjeringspartiene Venstre, Høyre og Frp utsetter avgjørelsen litt over en uke etter budsjettenigheten hvor avgiftsgrepet ble introdusert.

– Regjeringspartiene og KrF har hele tiden vært opptatt av ikke å ramme datasenterutbyggingen, samtidig som det ikke er et ønske å gi redusert elavgift til kryptovalutaproduksjon. Derfor har vi nå blitt enige om en bedre avgrensning enn det som opprinnelig lå i budsjettenigheten som ble presentert 18. november. Det vil også være en høring før endringen innføres, sier finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til NTB.

Les mer: Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe

Det skjer etter protester fra datasenternæringen og organisasjoner som IKT Norge og NHO-foreningen Abelia, som mener at avgiftsgrepet vil ramme også mer generelle datasentre, og ikke bare de som utelukkende driver med bitcoin.

Les på E24+

Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge

– Hasteprosess

– Her har man ikke helt forutsett hvordan effekten av en slik innføring vil være på andre deler av datasentervirksomheten. Det er bra budsjettspartnerne vil spisse det de har hatt som intensjon, men vi tror likevel dette er en uklok avgjørelse, sier Kjetil Thorvik Brun til E24.

Han er leder for teknologi og digitalisering i NHO-foreningen Abelia, og har vært kritisk til innføringen av full elavgift fra nyttår. Nå håper han at regjeringen vil ha en reell prosess før avgjørelsen tas, men det er kort tid å gjøre det på.

– Her vil de erstatte én hasteprosess med en annen, sier han.

Les mer: Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse

Les også

Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse

Budsjettpartnerne hentet blant annet inn 10 millioner kroner i skatteinntekter gjennom innføringen av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta.

Fra 2017 har datasentre redusert elavgift på 0,48 øre per kilowattime på lik linje med kraftkrevende industri, mens full elavgift tilsvarer 16,48 øre per kilowattime.

Les mer: NHO-sjefen støtter Raja om krypto-avgift: – Ta grep for å redde situasjonen

Skal ha droppet milliardavtaler

Regjeringens varsel om full elavgift har ført til at flere utenlandske kunder som planla å bygge datasentre i Norge har droppet sine planer.

Det gjelder en potensiell milliardkontrakt til Troll Housing for et datasenter i Fræna kommune og en mulig milliardinvestering i et datasenter som NTC Systems har jobbet med å få til i Tydal kommune.

Les mer: Mistet milliardkontrakt etter budsjettavtale: – Dette er helt håpløst

Datasenteret Green Mountain sier det har droppet samtaler med aktuelle kunder som driver med blokkjedeteknologi, fordi disse ofte driver med bitcoin-utvinning i tillegg. Da risikerer Green Mountain å måtte betale full elavgift på hele virksomheten.

Les mer: Dropper blokkjede-kunder etter avgiftsgrep: – Måtte takke nei

Les også

Svensk jubel etter norsk avgiftsgrep: – Vi blir jo veldig attraktive

Åpnet for utsettelse

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja sa tirsdag til E24 at han var åpen for å utsette innføringen av full elavgift, i frykt for at grepet ville ramme også datasentre som har bare en liten andel kunder som utvinner kryptovaluta.

Skattedirektoratet har bekreftet overfor E24 at innføringen av full elavgift vil gjelde all virksomheten i et datasenter selv om bare én eller noen få av kundene driver med utvinning av kryptovalutaer.

Mange norske datasentre er colocation-senter som leier ut serverplass og datakapasitet til kunder i inn- og utland. Det er uheldig at myndighetene åpner døren for å begrense hva slags aktivitet subsidiert kraft kan brukes til, ifølge NHO-foreningen Abelia.

– Bare signaleffekten av det å åpne døren for politisk detaljstyring av hva datakraften i datasentre skal brukes til er nok til at aktørene kvier seg, sa Brun fra Abelia til E24 tidligere denne uken.

Les mer: Svensk jubel etter norsk avgiftsgrep: – Vi blir jo veldig attraktive

Advarte mot full avgift

NHO-sjef Ole Erik Almlid gikk tirsdag ut i E24 og advarte mot det å innføre full elavgift.

Han sier at en utredning i det minste vil kunne begrense skadene som næringen er påført.

– Nå er tiden inne for å ta grep for å redde situasjonen. Vi kan ikke ha flere saker nå som gir ustabile rammevilkår for et næringsliv i omstilling, sa Almlid til E24.

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, står på sin side hardt på at regjeringen må beholde sitt første budsjettvedtak - og innføre full elavgift også for denne bransjen.

– Det er svært viktig at punktet i budsjettforliket om at produksjon av kryptovaluta må få normal elavgift, blir iverksatt, sier hun i en uttalelse til E24.

– Det vil være tragisk for natur og miljø om slik energisløsing skal kunne fortsette og dermed ødelegge nødvendig utfasing av fossil energibruk. Vi håper virkelig at stortingsflertallet her ikke har latt seg presse av snevre næringsinteresser.

Publisert: