Stortingskomité inn for omstridt oljefelt

Stortingets energi- og miljøkomité vedtok torsdag å bygge ut Aasta Hansteen, to uker etter at komiteen utsatte saken fordi den var for dårlig belyst.

Publisert: Publisert:

– Vi stilte flere spørsmål blant annet om lønnsomheten ved prosjektet. Nå opplever vi at olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har kommet med disse forsikringene, sier KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad i komiteen til NTB.

Men Bellona, som la fram dokumentasjon som førte til at behandlingen ble utsatt 16. mai, er like lite overbevist nå som da. Bellonas leder for klima og energiarbeid, Janne Stene, spør om komiteen hadde noe reelt valg:

– Hvis energi- og miljøkomiteen hadde sagt nei til prosjektet, ville det påføre staten omkring 1 milliard kroner i tap som følge av kontrakter Statoil allerede har inngått etter å ha fått grønt lys fra Olje- og energidepartementet. På den måten har departementet kuttet i komiteens handlingsrom, og man kan spørre om de har hatt noe valg, sier Stene i en pressemelding fra Bellona.

I tillegg til usikkerhet om fremtidig gasspris, er også skjerpelsene i petroleumsskatten trukket fram som et usikkerhetsmoment for prosjektets lønnsomhet.

Stortingsdebatten finner sted 17. juni.

Les også

Nei fra Stortinget vil koste staten fire mrd.- EU-regler kan gjøre mange felt ulønnsommeGassfeltet kan bli et tapssluk for den norske statAasta Hansteen-behandling utsettesHauge advarer Stortinget om Aasta Hansteen

Publisert: