ÅRSBESTE FOR OLJEN: Oljen over 70 dollar for første gang i år

For første gang i 2009 bikker oljeprisen over 70 dollar fatet.

Publisert:

En svekket dollar og en fersk prognose fra det amerikanske energidepartemenetet løfter oljen tirsdag kveld.

Fremtidshandelen i amerikansk råolje med leveranse i juli hoppet 1,92 dollar fatet, eller 2,8 prosent, og bikket dermed såvidt over 70 dollarsgrensen, til 70,01 dollar, på New York Mercantile Exchange, ifølge Marketwatch.

Nordsjøolje med leveranse i juli handles tirsdag kveld for rundt 69,8 dollar fatet.

Beste siden november

Det er første gang siden 7. november i fjor at handel i olje som skal leveres neste måned krysser 70-grensen, ifølge Marketwatch.

- Det er mye generell optimisme i markedet nå, etter at økonomien viser flere tegn til bedring, sier Sandrine Tørstad, leder for markedsanalyse i avdelingen for oljetrading i Statoil

OSE

STL

.

Hun understreker at det så langt er få ordentlige tegn til bedring i det fundamentale oljemarkedet, og at det derfor først og fremst er fremtidsoptimismen som trekker opp nå.

Oppjusterer

Mye av oppturen kommer etter uttalelser fra Energy Information Administration (EIA) i Washington, som tirsdag offentliggjorde ferske prognoser. Her fremgår det at oljeprisen i snitt ventes å ligge på 58,7 dollar fatet.

Det innebærer en betydelig oppjustering fra forrige anslag for én måned siden, da EIA anslo at snittprisen i 2009 ville være 52 dollar fatet.

- De har antakelig måttet oppjustere prognosen fordi prisene har vært høyere enn de har forventet den siste måneden, sier Tørstad, som legger til at oljeprisen også har overgått hennes egne prognoser.

EIAs snittanslag for 2010 ble også løftet fra 58 til 67,42 dollar fatet.

Frykter fall

Tørstad minner om at det fortsatt er en fare for at oljeprisen kan falle fra dagens nivåer, da verdensøkonomien fortsatt sliter med alvorlige problemer.

- Økonomien er på ingen måte friskmeldt, og vi er inne i en alvorlig resesjon. Det fundamentale oljemarkedet har ikke tatt seg opp ennå, og eventuelle negative økonomiske data kan gi fall i oljeprisen.

Hun tror imidlertid at optimismen etterhvert vil få støtte av det fundamentale, og at det fremover vil komme trekk på råoljelagrene.

Les flere økonominyheter på E24

Publisert: