Oljeprisen ramler

Finanskrisen sender oljeprisen i kjelleren.

Publisert: Publisert:

Oljeprisen faller kraftig mandag formiddag.

Et fat med nordsjøolje koster klokken 10.30 rett over 86 dollar per fat etter et fall på over 4,5 dollar. Amerikansk lettolje ligger på 89,50 dollar.

Det siste fallet er knyttet til de siste nyhetene om finanskrisen, og i løpet av helgen har europeiske myndigheter gjort flere grep for å redde storbanker fra kollaps.

Følg oljeprisen med E24 Børs.

Les også: - Gjør hva som helst for å redde bankene

Kan falle mer på kort sikt

- Det har vært bekymring for etterspørselsutviklingen en stund på grunn av problemene rundt den globale økonomien. Det er også grunnen til prisfallet i dag, sier oljemarkedsanalytiker Lill Sandvik i First Securities til E24.

Hun utelukker ikke at prisene kan falle ytterligere på kort sikt.

- Kortsiktig kan det helt klart falle mer, sier Sandvik.

Oljekartellet Opec er imidlertid en slags forsikring for at prisen ikke vil fall spesielt langt under dagens nivå. Opec ønsker ikke at oljeprisen falle for langt.

Sandvik trekker frem at det er lite overskuddskapasitet i markedet, og eventuelle produksjonskutt fra Opec vil kunne løfte oljeprisen igjen.

Grense på 90 dollar

Spørsmålet er hvor smertegrensen går for Opec. Iran og Venezuela har uttrykt at de ikke ønsker at oljeprisen faller under 100 dollar per fat. Saudi Arabia har trolig en smertegrense på rudnt 90 dollar fatet.

- Opec har signalisert at de ikke vil la prisen falle for langt, og det er ikke så mye overskuddskapasitet i markedet , så det er ikke så stort produksjonskutt som skal til, sier Sandvik.

- Opec har ingen offisiell grense, men den ligger trolig rundt 90 dollar, sier Sandvik.

Les også Sandviks kommentar: Mer berg- og dalbane i olje

Flere nyheter på E24.

Publisert: