Russland stanser korneksporten

Russiske myndigheter stanser eksporten av korn på grunn av tørke og rekordhøye temperaturer. Kornprisene stiger nå raskt.

DÅRLIG HØST: Tørke har ført til kollaps i hveteproduksjonen i Russland.
Publisert:

– I forbindelse med de uvanlig høye temperaturene og tørken finner jeg det riktig å innføre et midlertidig forbud mot eksport av korn og kornprodukter, sa statsministeren.

I tillegg kommer regjeringen til å gi nærmere en milliard kroner i lån og tilskudd til den kriserammede landbruksnæringen i landet, opplyste statsminister Vladimir Putin torsdag.

Les også: Russisk tørke gir frykt for matkrise

Prisstigning

Siden Russland er en av verdens største hveteprodusenter med en eksport på over 18 millioner tonn i fjor, fikk nyheten umiddelbar effekt på det internasjonale markedet.

Prisen for hvete omsatt med terminkontrakter steg torsdag til det høyeste nivået på nesten to år.

Hetebølgen som har fått Russlands kornproduksjon til å kollapse, er også den viktigste årsaken til skogbrannene som har ført til store ødeleggelser mange steder i landet.

Verste tørke

Russland opplever den verste tørkeperioden som noen gang er registrert. Store avlinger er ødelagt, og kornprisen stiger raskt ettersom markedet nå regner med begrenset tilgang i tiden fremover.

– En stans i eksporten fra Russland betyr at kortene stokkes om på det internasjonale hvetemarkedet, sier en europeisk megler.

Andre advarer om at prisstigningen nå blir kunstig høy på grunn av spekulasjon.

– Jeg tror den store kjøpefesten er overdrevet, og jeg tror markedet bygger seg opp på grunnlag av det verst tenkelige scenarioet, og ingen vil engang si hva det verst tenkelige er, sier Dan Matermach i rådgivningstjenesten Doane.

Reduserte avlinger

En undersøkelse utført av nyhetsbyrået Reuters viser at Russland kommer til å oppleve et fall på rundt 25 prosent i hveteavlingene i år. Også nabolandene Kasakhstan og Ukraina kommer trolig til å oppleve store produksjonsfall.

– Det er ingen tvil om at det er en katastrofe i noen områder, ikke bare for hvete, men også for andre kornsorter som bygg, sier Ron Storey i analysefirmaet Australian Crop Forecasters.

FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO har redusert sitt anslag for den globale hveteproduksjonen med 25 millioner tonn for 2010, men understreker at verden ikke står overfor en matkrise som i 2007 og 2008.

Les også dagens børskommentar: Yara-rally reddet børsen

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: