Jevn fart i Seadrill-resultatene – Men selskapet utsetter leveringen av to av tre nybygg

Seadrill leverer relativt stabile resultater i en kriserammet oljenæring, men selskapet varsler tøffere tider fremover og tror hele 2016 blir vanskelig.

RIGGKONGEN: Storaksjonær i Seadrill, John Fredriksen, har måttet se at aksjekursen til selskapet har falt med nesten 80 prosent. Nå har selskapet klart å utsette leveringen av nesten alle de nye fartøyene de har bestilt. Arkivbilde.
Publisert:

Riggkjempen Seadrill, der John Fredriksen er storaksjonær, slapp torsdag morgen sine kvartalstall.

De viser at omsetningen i andre kvartal falt med forsiktige 0,7 prosent til 1,15 milliarder dollar, målt mot andre kvartal i fjor. Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) økte faktisk med 7,8 prosent til 651 millioner dollar.

Målt mot første kvartal er driftsresultatet ned 11 prosent, hvis man justerer for interne transaksjoner i Seadrill-systemet. Nedgangen kommer hovedsakelig en nedgang i arbeidstiden for flåten.

Resultatene er omtrent det analytikerne i snitt hadde ventet seg, ifølge konsensustall fra SME Direkt/TDN Finans.

Utsetter leveranser

I regnskapet fra Seadrill kommer det også frem at selskapet har klart å utsette totalt 10 av de 15 nybyggene de har under bestilling. Det er åtte oppjekkbare rigger som er utsatt til 2016 og 2017, og to boreskip som nå er utsatt til 2017.

Seadrill skriver videre at de nå er i forhandlinger med verftene om leveransene av de siste fem fartøyene som er bestilt.

Det at Seadrill har klart å utsette leveransene av så mange av de nye riggene og boreskipene er veldig viktig for selskapet, siden de nå slipper å jakte på kontrakter for de i et marked som er svært utfordrende og der prisene de kan få har falt markant.

– Seadrill har vært proaktive for å klare seg gjennom den nåværende nedturen (...) Vi tror at markedsforholdene vil fortsette å være utfordrende gjennom 2016, og vi vil fortsette å fokusere på sikkerhet, effektiv drift og kostnadskontroll, skriver konsernsjef Per Wullf i rapporten.

Større kostnadskutt

Selskapets gjeld er ned fra 12,2 til 10,3 milliarder dollar, men ordrereserven er også betraktelig tynnere. Den har falt fra 13,6 til 7,5 milliarder dollar i perioden. I andre kvartal sikret selskapet seg nye ordre for 100 millioner dollar.

– Vi oppnår nå fordelene av kostnadskontrollprogrammet som vi startet i 014, og vi har nå satt oss et mål om ytterligere kostnadsbesparelser i 2015, skriver Wullf.

I år forventer selskapet å kutte kostnadene sine med 500 millioner dollar, både innen drift og nyinvesteringer. Frem til nå skal 250 millioner dollar ha blitt kuttet.

Selskapet varsler samtidig at de forventer et kraftig resultatfall i tredje kvartal, som vi nå er inne i. Seadrill skriver at EBITDA (driftsresultatet) anslås å være 160 millioner dollar lavere enn i andre kvartal, noe som tilsvarer et fall ned til 491 millioner dollar.

Har forhandlet opp noen kontraktspriser

Det er liten tvil om at det er tøffe tider for riggselskapene om dagen. Seadrill varslet i november i fjor at de utsetter utbyttene sine til markedet bedrer seg.

Tirsdag denne uken varslet Transocean at de ikke betaler ut utbyttet for de to siste kvartalene som er vedtatt, og varslet samtidig nye nedskrivninger, basert på lån som selskapet har gitt til datterselskaper.

Selv om Seadrills kvartalsrapport viser at mange av riggene opererer på lavere rater, eller ikke har jobb i det hele tatt:

  • For eksempel får nå West Phoenix-riggen, som opererer for Total på britisk sokkel, betalt 285.000 dollar dagen, ned fra 458.000 tidligere. Denne riggen er også ledig fra september i år til og med mars neste år, når den skal tilbake på Total-kontrakten. I denne perioden tilbyr Seadrill å leie ut riggen for så lite som 75.000 dollar dagen.

Til tross for dette er det likevel noen lyspunkter. Seadrill har nemlig klart å få forhandlet opp ratene på flere av riggene sine. Her er noen eksempler:

  • Den halvt nedsenkbare West Alpha-riggen, som opererer for ExxonMobil på norsk sokkel, mottar nå en dagrate på 508.000 dollar, opp fra 479.000 tidligere. Kontrakten løper til juli 2016
  • Den halvt nedsenkbare West Capricorn-riggen, som opererer på amerikansk sokkel for BP frem til juli 2019, har nå en rate på 535.000 dollar dagen, opp fra 495.000.
  • Boreskipet West Gemini, som opererer i Angola for Total, har økt raten fra 447.000 dollar dagen til 656.000. Kontrakten løper til oktober 2017.
Les også

Seadrill skal spare over 1,8 milliarder

Les også

Riggverdier i milliardklassen er som sunket i havet

Les også

Milliardoppkjøp i oljeservice

Publisert:

Her kan du lese mer om