Knallharde kostnadskutt gir overraskelser i riggsektoren
Selv om det siste året har vært mørkt for riggselskapene, er ikke lyspunktene fraværende.
De positive overraskelsene har kommet som perler på en snor idet flere av riggaktørene på den andre siden av Atlanteren har lagt frem tall for kvartalet frem til slutten av juni.
En sammenstilling E24 har gjort av resultatene til flere av de større, internasjonale riggaktørene med offshorevirksomhet, viser at «alle» gjør det bedre enn ventet (se tabellen nedenfor).
– Som i forrige kvartal har riggselskapene overrasket positivt på kostnadssiden. Dette viser at de fortsatt er i stand til å kutte, sier analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets til E24.
Kvernland trekker ellers frem at oppetiden for flåten også var bedre enn ventet. I en utfordrende periode for sektoren er det spesielt viktig, da de fleste riggkontraktene har klausuler som innebærer at de kan sies opp dersom det blir for mye nedetid.
– Dette er essensielt når det er mye ledig kapasitet i markedet, sier hun.
«Nær fanatiske» kostnadskutt
At kostnadskutt står på programmet, understrekes blant annet av Transocean, som beskriver besparelsestiltakene som «nær fanatiske».
Selskapet reduserte driftsutgiftene med 99 millioner dollar i andre kvartal, drevet av skraping, opplag og pågående kostnadsreduserende initiativ.
– Til tross for de utfordrende markedsforholdene, leverer Transocean solide resultater fra driften og underliggende kontantstrøm i perioden grunnet eksepsjonell inntektseffektivitet og et nådeløst fokus på kostnadshåndtering, sier konsernsjef Jeremy Thigpen i en kommentar.
Og Transocean er ikke alene.
– Våre resultater for kvartalet reflekterer den pågående innsatsen med å håndtere kostnadene effektivt, samtidig som vi opprettholder fokuset på trygg drift og flåtestabilitet, sier Diamond Offshore-sjef Marc Edwards.
Saken fortsetter under tabellen ...
Tror Seadrill kan overraske
Her hjemme legger Seadrill frem kvartalstall senere denne måneden. I kjølvannet av oljeprisfallet og den påfølgende nedgangen i sektoren kuttet John Fredriksens riggkjempe utbyttet, og aksjekursen har falt med rundt 75 prosent til under 70 kroner.
– Jeg tror at tallene fra Seadrill kan overraske positivt, som konkurrentene. Både i form av kostnadskutt, og ved at oppetiden for riggene som har arbeid har vært ganske høy, sier Janne Kvernland i Nordea.
Ifølge analytikeren vil imidlertid kvartalsresultatet kunne havne i skyggen av Seadrill-ledelsens kommunikasjon rundt markedsforholdene og selskapets nybyggprogram.
Seadrill har flere rigger som etter planen skal leveres i år, men som det ikke er sikret arbeid for. Selskapet vil dermed være best tjent med å skyve på av disse. Ved utgangen av første kvartal hadde Seadrill totalt 15 rigger under konstruksjon, hvorav åtte var planlagt levert i andre halvår 2015.
– De sa ved forrige kvartalspresentasjon at de ville komme tilbake med mer informasjon om når riggene faktisk skal leveres. Dessuten er det knyttet spenning til om de har greid å sikre finansiering, sier Kvernland.
Analytikerkorpset venter inntekter på 1.185 millioner dollar og et resultat etter skatt på 320 millioner fra Seadrill, ifølge SME Direkt for TDN. Bunnlinjen, som innebærer en inntjening per aksje på 0,65 dollar, vil i så fall reduseres med drøyt 47 prosent.