Equinor vil avgjøre storinvestering i Storbritannia innen 2022
Etter at Equinor bladde opp for å ta over Rosebank-feltet fra Chevron i fjor har de nå lagt en ny tidsplan for gigantprosjektet.
Equinor varsler at de og partnerne Suncor og Siccar Point nå har blitt enige om en ny tidsplan for Rosebank-feltet på britisk sokkel som innebærer at man skal fatte en endelig investeringsbeslutning innen mai 2022.
Equinor ble i fjor høst enige med Chevron om å kjøpe deres andel i feltet, og analyseselskapet WoodMackenzie uttalte da at produksjonen kunne starte i 2024 hvis man fattet en investeringsbeslutning i 2024.
Equinor vil ikke si noen dato for mulig produksjonsstart nå, men opplyser at britiske myndigheter har forlenget lisensene til Rosebank i tre år.
– Sammen med våre partnere Suncor and Siccar Point satser vi fullt på å realisere denne utbyggingen, som det er knyttet store forventninger til, sier Hedda Felin, direktør for Equinors offshore-virksomhet i Storbritannia og Irland, i en pressemelding.
Hør E24-podden med Equinors utenlandsgeneral: Om litt over 10 år er Equinor større ute enn i Norge
Equinor snakker med myndighetene om nyinnkjøpte Rosebank: – Vi må gå litt tilbake til start på en måte
Vil kutte kostnader
Det er gått over 14 år siden Rosebank ble funnet, men Chevron trykket aldri på knappen for å starte en utbygging for å gå opp de rundt 300 millioner fatene med oljeekvivalenter som man regner med ligger i feltet.
Årsaken er at det er et krevende reservoar og Equinor kjøpte seg inn ettersom de så muligheter for å kutte kostnader og gjøre prosjektet bedre.
Selskapet har den siste tiden flere ganger snakket om at de mener de kan dra synergier ut av at de nå har tre lignende prosjekt i nordlige, værharde strøk som alle skal bygges ut med flytende produksjonsenheter: Johan Castberg i Barentshavet, Bay du Nord i Canada og Rosebank.
– Vi mener at det kan skapes mer verdi i Rosebank, inkludert muligheter for å redusere utbyggingskostnaden. Det er likhetstrekk med andre nyere prosjekter i Equinors portefølje, som Johan Castberg og Bay du Nord, der vi har gjort betydelige forbedringer i utformingen av løsninger, spesielt i hvordan vi prosjekterer og planlegger nye utbygginger i værharde områder, men også gjennom bruk av digitalisering, sier Hedda Felin.
Hva utbyggingen vil koste er ikke klart ennå, men det WoodMackenzie anslo tidligere et sted rundt 50 milliarder kroner.
Equinor har flere prosjekter i Storbritannia, inkludert oljefeltet Mariner som starter produksjonen senere i år og flere havvindparker.
– Sammen med vår store havvindportefølje og våre olje- og gassleveranser, styrker dette vår posisjon som en viktig energipartner for Storbritannia, sier Torgrim Reitan, konserndirektør for Utvikling og produksjons internasjonalt i Equinor, om Rosebank.