Tross fornybar-investeringer: Oljeselskapene nyter ikke den grønne børsbølgen
– Man kunne tro at oljeselskaper med en høy andel fornybarinvesteringer over tid burde handles til høyere multipler enn andre, påpeker analytiker.
Investorene har den siste tiden flyttet store pengesummer til bærekraftige investeringer.
Flere eksperter omtaler nå en grønn bølge i aksjemarkedet, der en rekke selskaper med en bærekraftig profil sendes kraftig opp på børsene. Blant rakettene på Oslo Børs er Scatec Solar, Bonheur og Vow.
Samtidig har en rekke av miljøverstingene, oljeselskapene, begynt å gjøre flere investeringer i fornybarvirksomhet, blant annet norske Equinor.
– Null verdiløft
Oljeselskapenes fornybarinvesteringer har imidlertid hatt lite å si for børsverdien deres, ifølge Sparebank 1 Markets’ oljeanalytiker, Teodor Sveen-Nilsen.
– Vi ser null verdiløft for selskaper som investerer i fornybar. Det ser faktisk ut som det motsatte i dette tilfellet, en lav andel med fornybarinvesteringer tilsvarer høy P/E (pris/inntjening, journ.anm.), skriver han i en analyse.
Svaret var ikke helt forventet.
– Med en økt andel av investorer som fokuserer på ESG (miljø-, samfunn- og selskapsstyringskriterier), så kunne man tro at oljeselskaper med en høy andel med fornybarinvesteringer over tid burde handles til høyere multipler enn andre, påpeker Sveen-Nilsen.
– Må splitte selskapet i to
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea tror ikke at oljeselskapene med investeringer i fornybar energi vil merke den grønne børsbølgen.
– Jeg tror ikke det har noe hensikt for prisingen. Det er to helt forskjellige investorgrupper. Selv om Equinor er mye inne i fornybar energi, så skal ikke de som investerer i bærekraft putte penger der, fordi det er olje. Og oljeinvestoren forventer avkastning, sier Næss.
Han påpeker at Nordea gjennom bærekraftsfondet «Norwegian Stars» aldri ville investert i Equinor.
– Det kommer ikke til å gå inn i Equinor selv om de har 20 prosent av investeringene sine i fornybar energi. Heller ikke 40, 70 eller 80 prosent, sier Næss.
Saltvedt: Intenst trendskifte
Bærekraftsanalytiker Thina Saltvedt i Nordea forteller at kravene fra investorene overfor oljeselskapene nå er blitt ytterligere strammet til.
– Før var det sånn at hvis oljeselskapene begynte å investere i litt grønt og kalte seg energiselskaper så var det på en måte nok, sa analytikeren til E24 på et aksjeseminar denne uken.
Nå merker hun et «intenst trendskifte».
– Det var 2019. Det vi ser nå er at det er større krav fra investorene om at selskapene må vise at strategien deres er på linje med Parisavtalen.
– Trenden har tidligere også vært at investorer selger seg ut av selskaper de ikke vil ha, men det holder ikke lenger. Nå er kravet også at selskapene du investerer i tar deg et hakk videre mot bærekraftsmålene, sier Saltvedt.