- Forstår man ikke at de svakeste går overende, har man ikke lest nok historie

Roger Berntsen tror omstillingsprosessen i olje- og oljeservice vil vedvare i flere år. - Maktbalansen er i ferd med å endre seg, sier han.

ADVARER MOT RIGGTRØBBEL: Roger Berntsen er fortsatt positiv til Statoil og Det norske, men mener at Seadrill er «et farlig case».
Publisert: Publisert:

Fredag kom meldingen om at børslokomotivet Statoil forlenger suspensjonen av tre av boreriggene selskapet har leid inn, da man ikke klarer å finne nye oppgaver til dem.

Analysesjef og fondsforvalter Roger Berntsen i Netfonds er fortsatt positiv til Statoil, og mener at det som nå skjer i selskapet ikke er overraskende.

- Oljeprisen har falt, og Statoil fokuserer på kostnadene. Da er det er naturlig at de reduserer enhver utgiftspost de kan, sier han til E24.

Fredag formiddag svarte Berntsen på lesernes spørsmål i E24s Aksjelive, der han blant annet ga uttrykk for at han tror at Statoil vil komme styrket gjennom de utfordrende tidene i oljebransjen.

- Men det er klart at dette er negativt for riggselskapene. Disse er prisgitt Statoil og de valgene Statoil tar. En del har mange nye rigger til bestilling, og av disse er det Seadrill som har det største byggeprogrammet. Disse riggene skal igjen finansieres av lånte penger, sier Berntsen.

Han mener nå at maktbalansen i oljebransjen er i ferd med å endre seg i Statoils favør.

- De bestemmer mer eller mindre hvordan det skal gå med riggselskapene, sier han, og utelukker på ingen måte at en del av oljeleverandørene kan bli borte.

- Hvis folk ikke forstår at de svakeste aktørene går overende, så har man ikke lest nok historie, sier han.

Berntsen tror at de strukturelle endringene i sektoren vil kunne vedvare i alle fall i et par år til, og ser økt konsolidering.

- Men når oljeprisen har falt så mye på så kort tid, er det ikke sikkert at alle klarer å samles fort nok.

Tror på emisjon

I et av svarene til leserne skriver Berntsen at Seadrill uten utbytter er verdt rundt 75 kroner per aksje - snaut 10 kroner under dagens allerede velbarberte kurs. Han utelukker imidlertid ikke at selskapet kan bli interessant på sikt.

- Man kommer i en situasjon der hver må ta hånd om seg selv, og da blir det ofte brutalt. Men vi ønsker å investere i de selskapene som har livets rett, og jeg tror Seadrill er et case vi kan komme til å investere i igjen. Men ikke i en tid som denne, sier han.

Berntsen mener det er sannsynlig at John Fredriksens riggselskap kan bli nødt til å hente mer penger, og ser da muligheten for en billigere inngang.

- Vi vil typisk vurdere å gå inn i et selskap som Seadrill i en prosess der de skal hente kapital, sier han.

Ser stor oppside i Det norske

Under spørsmålsrunden var det flere som lurte på hva Berntsen mener om Det norske oljeselskap. Han rakk aldri å svare disse, men E24s utsendte snek inn et spørsmål helt på tampen.

Og det viser seg at Berntsen ser stor oppside i aksjen.

- Det er et selskap vi er investert i, og som vi er positive til, sier han.

Kursen i Det norske har falt fra nesten 70 kroner på sensommeren til drøyt 30 kroner i dag.

Berntsen mener det er to faktorer som har preget Det norske i det siste: Sverdrup og oppkjøpet av Marathon Oil. I forhold til sistnevnte har Det norske fremførbare underskudd som kan brukes i et produserende selskap.

- Men de har kjøpt et selskap som er nesten like stort som seg selv, og når oljeprisen faller blir det utfordrende for totalen. I utgangspunktet har de gjort en dårlig deal, sier han.

Han tror imidlertid at Statoil kan komme til å spisse seg enda mer mot Johan Sverdrup, og dermed kjøpe andeler fra Det norske eller svenske Lundin. Dessuten har han lagt et oljeprisestimat på opp mot 100 dollar til grunn.

- Derfor har vi verdi på Det norske på over 80 kroner, sier han.

Les også:

Analytiker om riggsuspensjonene: Reflekterer Statoils skuffende boreresultaterStatoils riggsjef har ikke opplevd noe lignendeForblir i opplag: Statoil utvider riggsuspensjonenHun tar over som sjef i suksessbedriften Lundin Norway

Publisert:

Her kan du lese mer om