Flytende vind åpner nye farvann: Nå åpnes Statoils Hywind-park
I dag åpner Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon verdens første havvindpark med flytende turbiner, et prestisjeprosjekt for Statoil.
Statoils flytende vindpark til drøyt to milliarder kroner leverer allerede strøm til nettet, etter at turbinene i sommer ble slept fra Stord til Skottland.
Med seg på laget har Statoil fått Abu Dhabis energiselskap Masdar, som tidligere i år ble medeier i vindprosjektet med 25 prosent eierskap.
Parken er viktig, selv om den er bitte liten sammenlignet med andre havvindprosjekter, med bare fem flytende turbiner på til sammen 30 megawatt.
Få nyhetene først. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.
Danske Dong Energy skal til sammenligning bygge Hornsea Two, verdens største havvindpark med bunnfaste turbiner, et prosjekt på 1.386 megawatt.
Men det er det teknologiske fremskrittet som er viktig med Hywind-parken, ifølge Statoil. Den åpner nemlig nye farvann og enorme områder for energiproduksjon.
– Hywind kan brukes i havdyp på opp mot 800 meter. Dette åpner muligheter i områder som hittil ikke har vært tilgjengelig for havvind, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for nye energiløsninger i Statoil, ifølge en melding.
Med flytende turbiner kan vindkraft bygges ut i farvann hvor det er for dypt til de bunnfaste turbinene som har vært brukt frem til nå. Aktuelle dypvannsområder finnes blant annet utenfor Japan, utenfor Californias kyst og rundt Hawaii.
Slik er Statoil store vindmøllesatsing
Fortsatt altfor dyrt
Vindkraft til havs er blitt stadig billigere, og i enkelte av de siste auksjonene har ikke utbyggerne krevd penger for å bygge bunnfast havvind.
Flytende havvind er fortsatt for dyrt til å tjene penger uten subsidier, men Statoil har kuttet kostnadene og har planer om videre kutt. Selskapets mål er å komme ned mot 40 pund per megawattime, eller 43 øre kilowattimen.
– Statoil har ambisjon om å redusere kostnadene for energi fra Hywind havvindpark til 40 til 60 pund per megawattime innen 2030, sier Rummelhoff.
– Når vi vet at opp mot 80 prosent av havvindressursene er på store havdyp (over 60 meter) der tradisjonelle bunnfaste installasjoner ikke er egnet, forventes flytende havvind å spille en betydelig rolle i veksten av havvind fremover, sier hun.
Les mer: Usikre farvann for havvind: – Mangler planer
Studie viser stort potensial
Ny teknologi for flytende turbiner setter fantasien i sving også hos forskerne.
En fersk rapport omtalt av blant andre NBC sier at vinden blåser mye kraftigere til havs, og at gigantiske flytende havvindprosjekter teoretisk sett ville kunne betjene hele verdens kraftbehov.
Bygger man en flytende vindpark på to ganger Alaskas størrelse til havs, kan det gi hele 18 millioner megawatt kapasitet, ifølge forskerne.
Det er 18.000 ganger mer enn Norges største vindkraftprosjekt, Statkraft-prosjektet på Fosen, og er nok til å forsyne hele verdens kraftbehov.
Dansker vil bygge havvindmøller uten statlig sponsing
Fornøyd skotsk leder
Skottlands førsteminister er fornøyd med at Statoil velger å etablere prosjektet i Skottland, og at Statoil også vil teste batterilagring på opptil en megawattime strøm fra vindparken, noe som kan jevne ut parkens strømleveranser.
– Vår støtte til flytende havvind viser denne regjeringens satsing på utvikling av denne teknologien, og sammen med Statoils batterilagringsprosjekt, Batwind, plasserer dette oss helt i front i det globale kappløpet og posisjonerer Skottland som et globalt senter for energi-innovasjon, sier Sturgeon.
– Gjennom myndighetens støtte til å utvikle Hywind Scotland-prosjektet er Storbritannia og Skottland nå i front innen utviklingen av denne spennende nye teknologien, sier Rummelhoff.
Statoil bygger mye vind
Statoil tok nylig over operatørskapet for den britiske vindparken Sheringham Shoal, og Statoil og SSE tok nylig over Statkrafts andel på 25 prosent i Dogger Bank-prosjektet, et av verdens største vindkraftprosjekter, som er under planlegging.
Statoil er også operatør for det britiske Dudgeon-prosjektet på 402 megawatt, og har kjøpt seg inn i Eons tyske havvindprosjekt Arkona.
Selskapet er på jakt etter havvindlisenser i Hawaii og utenfor California, etter nylig å ha vunnet et bud om en lisens på bunnfast vindkraft utenfor New York.