Solberg om endring i oljeskatten: – Vi visste det var risiko

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) sier regjeringspartiene visste det var risikabelt å legge fram store endringer i oljeskatten rett før valget.

Statsminister Erna Solberg (H) erkjenner at det var politisk risikabelt å legge fram oljeskatteforslaget så sent.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Vi visste det var risiko knyttet til oljeskatten. Det er et komplisert tema å ta inn på slutten av en valgkamp, sier statsministeren under et pressemøte tirsdag.

Hun fikk spørsmål om hvorvidt endringene ble en gavepakke til Frp i valgkampen som gikk på bekostning av Høyre. Partiet gikk mest tilbake av samtlige i valget og fikk 20,5 prosents oppslutning, mot Frps 11,7.

– Det kunne gi et lite boost til Frp, men resultatene i Hordaland og Rogaland, de mest oljerelaterte fylkene, viser at vi gikk ned fra rekordresultatet sist til solide valg på 25 prosent i begge de fylkene, sier Solberg.

Hun sier det var mye usikkerhet rundt hva forslaget innebar i starten, som kan ha gitt noen utslag.

– Det var litt usikkerhet i starten da miljøbevegelsen roste forslaget veldig opp, og så ble mer lunkne etter hvert. Det ga inntrykk av at det var et større skifte med større konsekvenser. Men det ble korrigert da folk fikk satt seg inn i det, sier Solberg.

Hun fremholder at det var riktig å legge fram endringene i forkant av valget, og understreker at endringene var vedtatt politikk.

– Vi måtte være ærlige på det. Det er et viktig tema. Jeg kunne ikke stått i partilederdebatter og sagt at vi ikke skulle gjøre endringer og så plutselig kommet med det, sier Solberg.

Les også

Erna Solberg vil fortsette som Høyre-leder – også ved neste valg

Publisert: