Nettleieselskaper utsetter ny ordning

Elvia, BKK Nett og Agder Energi Nett utsetter å innføre den nye nettleieordningen.

Publisert:

Det går frem av pressemeldinger fra selskapene.

– Vi utsetter inntil videre. Nå har vi hatt nok med å analysere konsekvenser og se hva vi har mulighet til å gjøre, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia til E24.

– Og hva er det dere har hatt mulighet til å gjøre?

– Utsette.

Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia.

Med det følger de Stortingets anmodning fra før helgen, om at norske nettleieselskaper skulle utsette innføringen av den nye nettleieordningen.

Fredag ble det kjent at regjeringspartiene Ap og Sp er enige med SV på Stortinget om å utsette forskriften om ny nettleie. Den skulle gjelde fra nyttår, men er utsatt minst ut våren.

– Vi beholder derfor dagens nettleiemodell for privatkunder og små næringskunder inntil videre. Vi mener imidlertid fortsatt at den nye nettleiemodellen er viktig og riktig, og vil komme kundene til gode i form av lavest mulig nettleie på sikt, sier Elvias administrerende direktør Trond Skjellerud i pressemeldingen.

Var i tenkeboksen

Før helgen skrev E24 om hvordan flere nettleieselskaper valgte å utsette innføringen av den nye nettleien.

Elvia var fredag ettermiddag enda i tenkeboksen, og benyttet helgen til å komme til en avgjørelse som får økonomiske konsekvenser for kundene.

– Vi utreder nå konsekvensene av utsette ny nettleie. Mandag morgen må vi ha bestemt oss. Med 950.000 kunder er det en omfattende jobb å parkere det vi hadde forberedt med start fra 1. januar, sa Schau til E24 i helgen.

Schau kunne også opplyse at Elvia har varslet en prisendring på 7 prosent fra nyttår, uavhengig av nettleiemodell. Det var dog usikkert om denne ville bli implementert fra 1. januar, eller om den ville komme senere.

Elvia er Norges største nettselskap med 950.000 kunder. Selskapet drifter strømnettet i Oslo og store deler av Innlandet og Viken, og opplyser selv at de gir strøm til over to millioner mennesker hver dag.

BKK Nett: – Overrasket

Nettleien for BKK Nett sine 260.000 kunder videreføres med samme modell og priser som gjelder nå.

BKK Nett skriver i meldingen at de er overrasket over snuoperasjonen i Stortinget fredag i forrige uke, men innretter seg etter Stortingsflertallet og utsetter den nye nettleiemodellen.

– Dette ble stoppet i Stortinget i tolvte time, etter at vi har informert 260 000 kunder om den nye modellen, og brukt store ressurser på å tilrettelegge for den. Vi lytter selvsagt til Stortingsflertallet. Samtidig synes vi det er uheldig at en energipolitisk viktig nyordning som myndighetene selv har pålagt nettselskapene, blir utsatt bare to uker før den skal innføres, sier administrerende direktør Ketil Tømmernes i BKK Nett i en uttalelse.

Energi Norge sa før helgen at det ikke er mulig å utsette innføringen av den nye nettleieordningen.

– Stortingspartiene vet utmerket godt at det ikke lenger er mulig for nettselskapene å utsette innføringen, fordi systemet allerede er teknisk på plass. Vi har lojalt innrettet oss etter det statsråden senest mandag sa til Stortinget, at ordningen skal innføres, sa Energi Norge-sjef Knut Kroepelien til Aftenposten.

Agder Energi Nett: - Uheldig

Også Agder Energi Nett utsetter innføringen av den nye nettleieordningen for sine mer enn 200.000 kunder.

– Når det nå skapes politisk usikkerhet i forhold til ny nettleiemodell bare to uker før den nye ordningen skulle innføres, er dette uheldig, sier Jan Erik Eldor, administrerende direktør i Agder Energi Nett i en pressemelding.

Han mener det nå er strømkundene som blir taperne, når nettselskapene velger å utsette den nye nettleien.

– Når vi nå velger å utsette innføringen på grunn av politisk usikkerhet, betyr det at våre mer enn 200.000 kunder vil få ny informasjon om nye priser for nettleien i 2022, sier Eldor.

Publisert:

Her kan du lese mer om