Norsk olje og gass skal skifte navn

– Norge er en energinasjon mer enn en olje- og gassnasjon, sier styreleder i Norsk olje og gass, som før sommeren skifter navn.

Administrerende direktør Hildegunn Blindheim skal lede arbeidet for å finne det nye navnet.
Publisert: Publisert:

– Dagens navn reflekterer ikke medlemsmassen vår godt nok, sier styreleder i Norsk olje og gass, Monica Bjørkmann, til Aftenbladet/E24.

– Olje og gass er fremdeles den viktigste industrien for oss, men den vil gradvis bli mindre. Derfra skal vi vokse inn i nye næringer, kommenterer administrerende direktør Hildegunn Blindheim videre.

Mandag bestemte styret i organisasjonen at de offisielt igangsetter prosessen, som før sommeren skal ende med et ferskt navn.

Selv om dagens navn ikke er utdatert, ønsker de å favne bedre rundt det som i dag utgjør energinasjonen Norge.

– Den tradisjonelle oljearbeideren er de samme som skal jobbe med de nye næringene. De som jobbet med Sverdrup er de som jobber med Dogger Bank. De som leter etter olje- og gassressurser, er de som skal utarbeide karbonlagringsløsninger, forteller Hildegunn Blindheim.

Hør podkast med Blindheim fra februar her. Den gang ville hun ikke svare om et evntuelt navnebytte:

Åpen prosess

Norsk olje og gass er landets viktigste interesseorganisasjon for selskaper som jobber på norsk sokkel.

– Vi har over 80 leverandører som allerede har en fot innenfor nye næringer. Derfor må vi ha et bredere navn, sier styrelederen.

Fundamentene for det som blir Hywind Tampen bygges i Vindafjord i Rogaland av Aker Solutions. Dette er et eksempel på arbeidet som foregår i de nye næringene.

I 2012 skiftet organisasjonen navn fra Oljeindustriens landsforening (OLF) til Norsk olje og gass. Den gangen var argumentet at det nye navnet skulle tiltrekke seg ungdom.

Den gang var prosessen strengt hemmelig. Nå ønsker de større bidrag fra selskapene.

– Er det nye navnet nå et forsøk på å tiltrekke yngre næringer?

– Siden 2019 er det ikke bare olje- og gasselskaper som kan være med, men også havvind, karbonfangst- og lagring og mineralutvinning. Det er egentlig det som startet det som i dag blir en navneendring, ser Bjørkmann.

– Det er mange unge som ikke er klar over at det er den samme kompetansen som trengs i petroleum, som i nye grønne næringer. Det har ikke vi som næring vært gode på å kommunisere, følger Blindheim opp.

Bjørkmann, som er styreleder i organisasjonen, er også daglig leder i Subsea 7 Norge. De jobber for tiden blant annet med å installere CCS-satsingen (karbonfangst- og lagring) Northern Lights sine undervannsledning. Til det bruker de samme utstyr som når de installerer oljeledninger.

Monica Bjørkmann er styreleder i organisasjonen, og også daglig leder i Subsea 7 Norge.

– Ikke et navn som VY

Nettopp derfor begynner organisasjonen sitt arbeid for å endre navn. Norsk olje og gass er ikke dekkende for organisasjonen lenger.

– Norge er en energinasjon mer enn en olje- og gassnasjon, sier Bjørkmann.

– Det er ikke bare olje og gass våre medlemmer jobber med, men energiproduksjon til havs, fortsetter hun.

I tillegg til at det nye navnet skal favne bredt, skal det også ha lang levetid, og være beskrivende.

– Det skal reflektere det vi driver med. Da er vi ikke ute etter et navn som VY, slår Blindheim fast.

– Men jeg tror jeg kan si at vi ikke skal hete Norsk olje, gass, CCS og havvind. Det blir krevende å finne et navn som alle føler seg hjemme i, legger hun til.

Nå skal hun sette i gang arbeidet i administrasjonen. Videre skal hun levere et forslag til styret, som så gir sin innstilling til generalforsamlingen som står for navnevalget.

– Skal ordene olje og gass være med i navnet også fremover?

– I styret har vi ikke diskutert noe navn. Uansett hvem du snakker med, har alle en mening om hva det bør være. Jeg tror vi får forslag som modnes, eller ting som legges til, eller trekkes fra. Så står vi igjen med et nytt og godt navn, fastslår styrelederen.

– Har dere selv notert dere noen gode kandidater?

– Det tror jeg det er mange som har gjort. Derfor blir det gøy å se hva folk foreslår, svarer Blindheim.

Organisasjonens hovedkontor er på Hinna Park i Stavanger. I tillegg har de kontorer i Oslo og Harstad.

Publisert: