Milliardsatsingen i Brasil er i gang igjen

BRASÍLIA (E24): Brasil og Norge bekrefter at regnskogssamarbeidet mellom landene er i gang igjen. 6,8 milliarder kroner i Amazonasfondet står klare til å brukes på tiltak mot avskoging.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide møter Brasils klimaminister Marina Silva onsdag.
Publisert:

– Vi er glade for å kunne fortsette å styrke samarbeidet med Norge og Amazonasfondet, sier klimaminister Marina Silva under pressekonferansen.

5,2 milliarder norske kroner har stått frosset i Amazonasfondet siden 2019. Med renter har dette nå vokst til 6,8 milliarder kroner, ifølge oppdaterte tall fra Klima- og miljødepartementet.

Frosset siden 2019

Regnskogssatsingen har stått på vent under tidligere president Jair Bolsonaro, som avskaffet fondets styre og gikk bort fra Brasils handlingsplan for å redusere avskoging. Dette var i strid med avtalen mellom Brasil og Norge.

– I 2019 gjorde den daværende regjeringen det umulig å fortsette samarbeidet. Men nå er institusjonene på plass, sier Eide til E24.

Med den nye regjeringen under president Lula da Silva, og med den kjente miljøveteranen Marina Silva i spissen, ble Amazonasfondet gjenåpnet i januar i år.

Gjennom det har Norge siden oppstarten i 2008 gitt over 8 milliarder kroner. 1,2 milliarder minus renter har blitt overført totalt til Amazonsfondet.

Les også

Tidligere klimaminister Marina Silva kan få ansvaret for Amazonas fremtid

Lover null avskoging

Inne på det brasilianske Klima- og miljødepartementet er det god stemning når Eide møter sin motpart Silva. De har kjent hverandre i 15 år, helt siden Norge og Brasil startet regnskogssamarbeidet for første gang. Da var Eide utenriksminister og Silva klimaminister for første gang.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er i Brasil for å møte den nye regjeringen, og for å diskutere hva som skal til for å hindre avskoging av Amazonasregnskogen.

– Vi er veldig glade for å være her minister Marina Silva, som er en god venn. Brasil er et land Norge bryr seg veldig mye om, sier Eide.

Den nye brasilianske regjeringen har lovet null avskoging innen 2030 – noe Norge mer enn gjerne støtter med milliardbeløp.

Under Bolsonaro økte avskogingen med 73 prosent, og rekordmange urfolk ble drept i arealkonflikter.

Leter etter andre givere

Den gjenvalgte presidenten Lula da Silva har lovet å slå hardt ned på den ulovlige avskogingen. Ifølge en analyse fra klimanettstedet Carbon Brief kan avskogingen kuttes med rundt 90 prosent under Silva, dersom han holder valgløftene.

– Vi prøver å få med andre donerer nå, fordi denne satsingen har vært veldig vellykket, sier Eide.

Blant annet gir Tyskland penger til Amazonasfondet, og Spania og Canada vurderer det samme ifølge Silva. Men Norge er den desidert største giveren, og gir over 90 prosent av midlene.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide og Brasils klimaminister Marina Silva gjenopptar samarbeidet om Amazonasfondet.

Partene bekrefter samarbeidet også i en felles pressemelding.

– Ministrene ble enige om betydningen av en rask iverksetting av midlene som er tilgjengelige i Amazonasfondet for å støtte kritiske behov identifisert av Brasil for å redusere avskoging og fremme bærekraftig og inkluderende utvikling i Amazonas-regionen, heter det i pressemeldingen.

– Tilliten er gjenopprettet

Allerede i oktober i fjor sa Eide til E24 at det kunne bli aktuelt å gjenoppta regnskogsatsingen i Brasil.

– Vi har gode erfaringer med Lula fra sist, sa Eide den gang.

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, mener det er svært positivt at samarbeidet gjenopptas.

– Det er et viktig steg i riktig retning og et tydelig signal om at tilliten mellom Norge og Brasil er gjenopprettet. Amazonasfondet vil være avgjørende for å styrke Brasils innsats for å stoppe avskoging, sier hun til E24.

Nå mener Andaur at Norge må bruke sin rolle i Brasil til å få flere til å engasjere seg.

Les også

Storbanker vil ekskludere selskaper involvert i avskoging

Har kostet 32 milliarder kroner

Regjeringen omtaler regnskogsatsingen som «Norges største internasjonale klimatiltak».

Til sammen har Norge betalt land og organisasjoner 32 milliarder kroner over 12 år for å bevare regnskog.

Rundt en tredjedel av disse pengene har gått direkte til land som Brasil, Peru, Myanmar og Vietnam. Resten har blant annet gått til diverse skogfond og underorganisasjoner innen FN-systemet.

Under FNs klimatoppmøte i 2021, ba E24 klimaministeren om tall på hvor mye klimagassutslipp regnskogsatsingen har forhindret. Det er usikkerhet rundt tallene, men Norges penger kan ha reddet regnskog tilsvarende 50 prosent av norske utslipp hvert år. Det vil si 25 millioner tonn CO₂ årlig.

Les også

Mener Norge har reddet regnskog tilsvarende 50 prosent av norske utslipp hvert år

Publisert: