Oljefondet bidrar til ny kullkraft som regjeringen vil stanse
– Vi forventer at Oljefondet legger press på General Electric om å stanse byggingen av nye kullkraftverk, og at de dersom de ikke lykkes med det, selger seg ut av selskapet, sier Zero.
Mens utfasing av kullkraft er en hovedprioritet i regjeringens utviklingspolitikk, investeres statens penger i Oljefondet blant annet i General Electric som skal bygge et nytt kullkraftverk i Mosambik.
– Som en hovedpartner for Mosambik i utviklingspolitikken, bør Norge kunne tilby landet bedre alternativer enn kull, som vil være en dårlig deal for landets langsiktige utvikling, sier Per Kristian Sbertoli i miljøstiftelsen Zero.
Les også: (+) Aksjeeksperter: Disse selskapene er tryggest i handelskrigen
Oljefondet eide ved årsskiftet aksjer for 4,6 milliarder kroner i General Electric (GE).
I juli ble det kjent at GE skal være med i et samarbeidsprosjekt om å bygge et kullkraftverk på 300 MW i Mosambik, ifølge det afrikanske kraftnettstedet ESI Africa.
Det er økende press fra internasjonale miljøorganisasjoner for få GE til å trekke seg fra kullkraft.
Zero håper nå at fondet kan dytte GE i riktig retning - eller selge seg ut hvis det ikke lykkes.
– Norge bør være i posisjon til å tilby en pakke av virkemidler som er attraktiv nok til at Mosambik vil være villig til å skrote planene om nye kullkraftverk, og erstatte dem med en større satsing på fornybar energi, sier Sbertoli.
Han trekker fram det norske solenergiselskapet Scatec Solar, som har bygget solkraftverk i Mosambik med støtte fra Norfund.
I sommer meldte selskapet at solkraftverket i Mosambik nå har startet kommersiell virksomhet.
– Det bør kunne være en modell for flere slike fornybare alternativer som landet vil være langt bedre tjent med, sier Sbertoli.
Stortinget skjerper Oljefondets kullkrav: Storebrand vil gå lenger
Oljefondet ut av kull
Tidligere i år ble det vedtatt at Oljefondet må redusere sine investeringer i kullselskaper.
Dermed må fondet selge seg ned i kullselskaper som produserer over 20 millioner tonn kull i året, eller som har over 10.000 megawatt kullkraftkapasitet – noe som tilsvarer drøyt ti større kullkraftverk.
Fra tidligere har Oljefondet solgt seg ut av 68 selskaper fordi de driver med kullproduksjon eller kullgruvedrift, ifølge bærekraftsrapporten for 2018.
Zero mener det er et kjempeparadoks at Norge gjennom Oljefondet fortsatt skal eie selskaper som bygger nye kullkraftverk, i de samme landene som regjeringen har forpliktet seg til å arbeide for å stanse nettopp slike kraftverk.
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) løftet i vår fram arbeidet mot kullkraft som en hovedprioritet i utviklingsarbeidet.
«Rask utfasing av kull er avgjørende for å nå klimamålene. Regjeringen har satt i gang arbeid for å se nærmere på hvordan vi kan bidra til at utviklingsland ikke låses i nye kullkraftinvesteringer og til at eksisterende kullkraft fases ut», sa han i en redegjørelse for Stortinget i mai.
Overfor E24 gjentar Ulstein budskapet.
– Som utviklingsminister er jeg imot alle nye kullkraftverk, uansett hvor de blir bygget. Derfor jobber regjeringen aktivt, spesielt i utviklingsland hvor energibehovet er økende, slik at disse landene ikke låses i nye kullkraftinvesteringer og velger fornybar energi.
Oljefondet ønsket ikke å kommentere saken.