Equinor selger aksjepost i Lundin Petroleum

Equinor selger mesteparten av sine aksjer i Lundin Petroleum og får en andel i Johan Sverdrup-feltet, i tillegg til en sum på 5,6 milliarder kroner. 

BYTTER: Sjef i Equinor Eldar Sætre bytter aksjene i Lundin mot en økt andel i Johan Sverdrup-feltet.
Publisert:

Equinor har inngått avtale med Lundin Petroleum om å selge en aksjepost på 16 prosent i selskapet - i bytte med en direkte eierandel på 2,6 prosent i Johan Sverdrup-feltet, samt et kontantvederlag på om lag 650 millioner dollar, tilsvarende 5,6 milliarder kroner.

Det fremkommer i en børsmelding fra selskapet søndag.

Tidligere samtaler

I forrige uke omtalte DN at Aker BP og Equinor var i samtaler om en avtale som ville ført til at Equinor skulle overta Aker BPs andel av Noaka-utbyggingen, samtidig som Equinor skulle få et kontaktoppgjør fra Aker BP som en del av handelen.

Det skal også ha blitt diskutert om Kjell Inge Røkkes Aker BP skulle gi fra seg en mindre andel i Johan Sverdrup-feltet som betaling, som følge av at Equnirs aksjer i Lundin var betydelig mer verdt enn hva andelen i Noaka-utbyggingen ville vært.

Det skjedde ikke.

Løsningen ble i stedet at Equinor selger mesteparten av sine aksjer i Lundin Petroleum til selskapet, og får en andel i Johan Sverdrup-feltet og penger i bytte.

Doblet verdien

– Siden 2016 har vi mer enn doblet verdien av vår investering i Lundin. Denne transaksjonen gir oss muligheten til å realisere denne verdiskapingen, og samtidig øke vår direkte eierandel i Johan Sverdrup-feltet, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor.

I henhold til avtalene vil Equinor selge om lag 54,5 millioner aksjer i Lundin til en pris av 266,4 svenske kroner per aksje. Etter at transaksjonene er fullført vil Equinor ha en eierandel på 42,6 prosent i Johan Sverdrup-feltet, og en eierandel på 4,9 prosent i Lundin Petroleum.

– Johan Sverdrup er et felt i verdensklasse. Vi er i rute for oppstart av produksjonen i november i år, og økningen i vår direkte eierandel gir oss muligheten til å skape enda høyere verdi for våre aksjonærer, sier Sætre.

Transaksjonen forutsetter at vilkårene som at Lundin-aksjonærene godkjenner transaksjonen oppfylles. Godkjennelsen vil foregå under generalforsamlingen som avholdes i slutten av juli.

Les også

Equinor skal ta over utbyggingen av Barentshavets neste oljefelt

Les også

– Uten denne næringen hadde norsk økonomi vært noe ganske annet

Les også

Lundin-sjef om Oljefondets ventede nedsalg: – Gjør meg opprørt

Publisert:

Her kan du lese mer om