Girer opp til første investering i fornybar energi: – Ambisjon at vi skal få det til i år

Oljefondet skal investere rundt 100 milliarder kroner direkte i fornybar energi som sol- og vindkraft. Den første investeringen kommer trolig i 2021, sier Oljefondets sjef Nicolai Tangen.

Oljefondets leder Nicolai Tangen på NHO-konferansen «Jobbskaperne» torsdag.
Publisert: Publisert:

I mars i fjor sa Oljefondets daværende sjef Yngve Slyngstad at han håpet å gjøre de første investeringene i fornybar infrastruktur som havvind eller solkraft allerede i løpet av 2020.

Fondets strategiske ambisjon var å investere rundt 100 milliarder kroner i fornybar energi i 2020, 2021 og 2022.

Men Oljefondet er kjent for å skynde seg langsomt, spesielt i markeder hvor det er vanskelig å komme over et godt kjøp. For eksempel tok det to år fra fondet satte opp kontor i Tokyo til det i 2017 kjøpte sine første eiendommer der.

Nå tror Tangen at det skal være mulig for fondet å få gjort en fornybarinvestering i løpet av 2021.

– Det er absolutt vår ambisjon at vi skal få det til i år, ja, sier Tangen til E24.

Les også

Skal bruke milliarder på vind og sol: – Vil skje i løpet av 2020

Bygger opp teamet

Yngve Slyngstad har flyttet til London for å lede arbeidet med å bygge opp et team for direkte investeringer i fornybar infrastruktur. Ifølge Tangen jobber fondet nå med å bygge opp organisasjonen.

– Der gjør vi en kontinuerlig og aktiv jobb, sier Tangen.

Men det er mange som vil kjøpe fornybarprosjekter for tiden. På en høring i Stortinget i fjor sa Tangen at mange fornybarprosjekter har en høy pris. Også fondets eiendomsinvesteringer ble i sin tid bremset av høye markedspriser.

– Det er veldig mye konkurranse om disse prosjektene. Det er mange om beinet, det er mange som skal inn den døren. Vi kan ikke si nøyaktig når disse tingene kommer til å lande, sa Tangen til Stortinget i oktober.

Les også

Oljefondet slet med å få tak i aksjer: – Den bråeste markedsnedgangen jeg har sett

Vil ikke spå om 2021

Tangen møter E24 i forbindelse med NHO-konferansen i Oslo. Vanligvis betyr det at hundrevis av næringslivstopper og politikere mingler i den store salen i Oslo Spektrum. I år gjør coronakrisen at det bare er en håndfull talere på plass.

Etter et heller uforutsigbart 2020 ønsker ikke Oljefondets sjef å spå om hvordan 2021 vil bli.

– Jeg pleier aldri å spå så mye om fremtiden, for det jeg har sett er at fremtiden er helt uspåbar. Det så vi i 2020, pandemien kom rett inn fra siden, og det gjorde i sin tid også finanskrisen og nedsmeltingen av en atomreaktor i Japan. Fremtiden kan du ikke forutsi, sier Tangen.

– Men det som er viktig å gjøre er å investere i selskaper som kommer gjennom den type sjokk på en ok måte, og at vi som organisasjon som er fleksible nok til å komme gjennom denne type ting, sier han.

Les også

Jubler etter Oljefondets klimagrep: – En stor seier

Jobber med overordnet klimastrategi

Tangen forteller imidlertid at Oljefondet fortsetter sin dialog med Finansdepartementet om hvordan det skal forvalte det norske folks penger. Regjeringen ønsker blant annet at fondet skal utarbeide en klimastrategi.

– Finansdepartementet etterspør en overordnet klimastrategi fra fondet, og det ser vi frem til å utvikle, sier Tangen.

I fjor kastet fondet ut sine første «klimaverstinger», fire år etter at Stortinget hadde gitt marsjordren og etter uenighet mellom Etikkrådet og Norges Bank om kriteriene.

Les også

Vil kaste ut oljegiganter fra Oljefondet: Utpeker disse seks som «klimaverstinger»

Oljefondets forvaltning jobber også med en gjennomgang av fondet for å sikre at det kan levere god avkastning også fremover.

– Det er en prosess vi setter i gang med nå, for å finne ut hvilke ting vi kan skru på eller justere på for å forsøke å jobbe videre med å opprettholde de gode avkastningstallene vi har hatt historisk, sier Tangen.

Fra dagens fondsforvaltning startet opp i 1998 og frem til og med første halvår i fjor har fondet hatt en årlig avkastning på 3,9 prosent, etter forvaltningskostnader og inflasjon.

Satser på mangfoldig rekruttering

I vinter signaliserte Finansdepartementet at Oljefondet kan få eie aksjer i færre selskaper enn i dag. Frem til 2007 kunne fondet investere i rundt 2.400 selskaper, mens det i dag har investeringer i over 9.200 selskaper. Tangen er imidlertid ikke klar til å si noe om hva han mener om dette.

– Det er for tidlig for meg å uttale meg om, sier han.

På NHO-konferansen var rekruttering et viktig tema. Tangen sa blant annet at mangfold er viktig for en forvaltningsorganisasjon, fordi det gir flere perspektiver. Til E24 sier Oljefondets sjef at han tror det er mulig å finne gode kandidater i Norge.

– Det tar vi sikte på at vi skal få til. Men jeg tror det er viktig å begynne tidlig, og det er derfor vi lanserer dette sommerprogrammet vårt, og tar inn 20 unge studenter, sier han.

Fra i år av tar også Oljefondet nye grep for å vise åpenhet. Fem dager i forveien vil fondet opplyse på sine nettsider hva det vil stemme på generalforsamlinger i selskapene det eier, fra Apple og Microsoft til Exxon, Tesla og JP Morgan.

– Her vil vi være helt verdensledende, sa Tangen på et seminar i desember.

Les også

Tar grep for mer åpenhet fra Oljefondet

Les også

Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet

Publisert: