Milliardgarantier sikrer norske Doggerbank-bidrag

Equinor og SSE har sikret finansiering på 65 milliarder kroner til fase én og to av havvindanlegget Doggerbank. Giek-garantier på 3,6 milliarder bidrar til å sikre betydelige leveranser for norske OHT og Aibel.

OHTs løftefartøy Alfa Lift skal installere fundamenter på Doggerbank-prosjektet.
Publisert:

Kjempeprosjektet Doggerbank vil ifølge Rystad Energy måle seg med de aller største olje- og gassprosjektene i verden i første halvdel av 2020-tallet.

Torsdag melder SSE og Equinor at de er klare med finansieringen av de to første fasene av det britiske havvindprosjektet på om lag 5,5 milliarder pund, som tilsvarer 65 milliarder kroner, ifølge en melding.

Doggerbank gir også muligheter for norske leverandører, noe Giek og Eksportkreditt har gjort mulig ved å tilby milliardgarantier og lån.

Oljeservicekjempen Aibel, som eies av Ratos og Johan H. Andresens Ferd, har sikret seg leveranser til projektet. Det har også Arne Blystads OHT, som driver med tunge løft både innen olje og gass og havvind.

Aibels bidrag er å levere omformerplattformer som skal ta mot strøm fra Doggerbank. OHT signerte i tredje kvartal kontrakt med SSE og Equinor om å installere totalt 190 turbinfundamenter på to av delprosjektene. Dette skal skje fra tredje kvartal 2022 til tidlig i 2024.

Les også

Sikrer 65 milliarder til Doggerbank-utbygging

Illustrasjon av Aibels omformerplattformer til Doggerbank-prosjektet.

Giek-garantier på 3,6 milliarder

Statlige Giek og Eksportkreditt har bidratt til å sikre de norske leveransene på Doggerbank. Giek har gitt garantier på 3,6 milliarder kroner til utbyggerne av prosjektet, og Eksportkreditt har gitt lån på 900 millioner kroner.

– Det som gjør GIEKs garantier ettertraktede, er at vi utvider bankenes utlånskapasitet overfor kjøperne hvis de velger norsk, sier Giek-direktør Wenche Nistad.

– Dermed gjør vi norske leveranser mer konkurransedyktige internasjonalt. Selv i dette tilfellet, med deleier Equinor og deres finansielle muskler på andre siden av bordet, ser kunden av norsk leverandørindustri hvilken nytte som ligger i de statlige garantiene. GIEK har en rolle å spille for norsk eksport, uansett aktør, sier hun.

Les på E24+

Over 200 norske selskap hadde havvind-inntekter i fjor

I fjor fikk Aibel også en Giek-garanti på 550 millioner til en leveranse knyttet til havvindleveranser til den tysk-nederlandske nettoperatøren Tennet.

Giek har gitt flere havvindgarantier i det siste, inkludert en på 1,6 milliarder kroner til Nexans Norway, som skal legge kabler på SSE og Totals gigantprosjekt Seagreen. Giek ga også garanti på 1,2 milliarder kroner til Fred. Olsen Windcarrier for å installere turbiner på et havvindprosjekt i Taiwan.

– Equinor setter stor pris på samarbeidet med Giek og den omfattende støtten til Dogger Bank. Gieks bidrag er svært viktig for finansieringen av Dogger Bank og bruken av norske leverandører til dette og fremtidige prosjekter, sier Mads Holm, direktør finans i Equinor.

Les også

Equinors konkurrenter skjerper klimamål: – Da må vi også speede opp

Flere norske leverandører

Med en kran på 3.000 tonn og 12.300 kvadratmeter dekkplass blir OHTs nye Ulstein-designede skip Alfa Lift et av verdens største installasjonsfartøy for vindkraftfundamenter. Fartøyet bygges i kinesiske Jiangsu og skal leveres i 2021.

MacGregor Norge og Kongsberg Maritime leverer teknologi til fartøyet. Leveransene deres inkluderer installasjonssystemet for fundamentene, og utstyr for dynamisk posisjonering som holder skipet stabilt.

Selve turbinene skal for øvrig installeres av verdens største installasjonsfartøy for turbiner, Voltaire fra Luxembourg-baserte Jan de Nul Group. Fundamentene skal leveres av Sif Smulders.

Les også

Satser på havvind i Sverige: Mener Norge henger etter i landskampen

Verdens største turbin

Utbyggerne av Doggerbank har valgt verdens største turbin, amerikanske GEs Haliade-X på 13 megawatt.

Hvis det installeres 190 turbiner i de første to fasene får de en samlet kapasitet på rundt 2.470 megawatt. Baserer man seg på full drift 4.000 timer i året vil dette gi en årsproduksjon på 10 terawattimer (TWh).

Det tilsvarer syv prosent av Norges strømproduksjon i fjor.

Strømmen fra Doggerbank skal selges på 15-årige avtaler. Danske Ørsted skal kjøpe 40 prosent av strømmen, mens Shell skal kjøpe 20 prosent. Equinor kjøper også 20 prosent av strømmen gjennom datterselskapet Danske Commodities, og SSE skal kjøpe de resterende 20 prosentene.

Les også

Venter «negative subsidier» om få år: Britisk havvind blir stadig billigere

Les også

Equinor har valgt base til gigantprosjekt: Havvind skaper britiske jobber

Les også

Equinor tjener ni milliarder kroner på havvindsalget: – En veldig god dag

Publisert: