Oljetoppene møtes på Paretokonferansen: – Har helt klart vært et tøft år

Oljetoppene som møtes på Paretokonferansen har svært ulike utsikter. For Equinor og Aker BP strømmer pengene inn, men deler av bransjen sliter fortsatt. – Det har helt klart vært et tøft år, sier Pareto-sjef Christian Jomaas.

TØFT ÅR: Det er krevende tider for oljebransjen som møtes på Paretokonferansen i Oslo onsdag. Pareto-sjef Christian Jomaas ser positive underliggende tegn i markedet, men erkjenner at det har vært et tungt år siden forrige konferanse.
Publisert:

HOLMENKOLLEN (E24): Den årlige Pareto-konferansen på Holmenkollen Park Hotel byr på et vell av presentasjoner fra alle deler av bransjen, fra Equinor og Aker BP til Borr Drilling og Seadrill, i tillegg til mindre aktører som Shelf Drilling og Reach Subsea.

Utfordringene i bransjen er svært ulike, alt etter hvor i verdikjeden selskapene befinner seg. For mange aktører er det fortsatt oppoverbakke.

– Vi trodde at 2019 skulle være et år hvor ting gikk kraftig opp. Men det viser seg at det har vært likt som i fjor, sier daglig leder Jostein Alendal i Reach Subsea til E24.

Selskapet driver blant annet inspeksjon med undervannsfartøy. Alendal mener det er gryende tegn til litt bedre stemning i bransjen, men at det nok kommer til å ta tid før oppgangen bidrar til bedre inntjening for oljeserviceselskapene.

– Der er jo arbeid å få. Det tar litt lengre tid før de store investeringene globalt kommer på banen, så da blir det nok et par år med «same-same» for leverandørene, sier Alendal.

Tror på ny oppgang

Han sier at det er verst for båteiere og riggeiere, hvor det fortsatt er mye gjeld fra forrige boom, hvor de kjøpte mange båter og rigger.

– Når rater og prising er på break-even-nivå, så er det ingenting til kapitalen, og det viser tallene deres veldig klart, sier Alendal.

– Kommer det en ny oppgang i offshore?

– Jeg tror vi kommer til å investere voldsomt offshore, både innen vind og olje og gass og andre industrier. Men om det kommer neste år eller fem år, det klarer hverken jeg eller noen andre å spå, sier Alendal.

– Et tøft år

– Det har helt klart vært et tøft år, sier Paretos ferske sjef Christian Jomaas, som nylig tok over for Ole Henrik Bjørge, under åpningen av Pareto-konferansen.

Meglerhusets head of Investment Banking Tormod Høiby går enda lenger for å illustrere den dystre stemningen i deler av bransjen:

– Vi tenkte på om vi ved starten skulle få alle til å reise seg å bare gi personen ved siden av seg en klem, spøkte Høiby fra scenen.

Oljeselskapene har falt sammen med oljeprisen det siste året, det samme har riggselskaper og andre oljeservicesektorer. De store oljeselskapene er ned 13 prosent tross solid kontantstrøm, og offshore oljeservice er ned 37 prosent, påpeker Pareto-sjefen. Landbasert oljeservice er enda mer ned.

– Det er ingen tvil om at denne sektoren har mistet markedets favør, sier Jomaas.

Pareto-sjefen mener likevel at norske energiselskaper som Equinor gjør mye for å få ned utslippene, særlig fra produksjonen. I tillegg satser de også på fornybar energi som Equinors flytende havvindprosjekt Hywind Tampen.

Jekket ned oljeprisen

Oljeprisen ligger fortsatt på noe over 60 dollar fatet, langt under toppnivåene i 2011–2014 men godt over bunnen på 27 dollar fatet i 2016.

Før konferansen jekket Pareto ned meglerhusets egne anslag på oljeprisen. I stedet for en snittpris på 72 dollar fatet i perioden 2019–2021 tror Pareto nå på 65 dollar fatet.

Det betyr noe mer dempet vekst for bransjen, men Pareto tror fortsatt at aksjekursene for lete- og utviklingsselskapene skal stige – selv om kursmålene er nedjustert noe.

På Pareto-konferansen skal 122 selskaper presentere, og hundrevis av investormøter skal holdes.

Stor usikkerhet

For en del av underleverandørene i bransjen er det stor usikkerhet. I en analyse av oljeservicesektoren anslår Pareto at investeringene i bransjen globalt vil ta seg opp med fem prosent i år og fem prosent neste år, noe som lover bra for nye kontrakter.

– Stemningen er generelt optimistisk. Men hele industrien, inkludert leverandørindustrien, har ikke funnet det nye leiet ennå, hvor alle føler seg komfortable, sier Okea-sjef Erik Haugane til E24.

Okea har blant annet interesser i Yme-feltet, Draugen, Gjøa og Ivar Aasen, og gikk på børs i juni.

Haugane peker på at de store selskapene trekker seg mer og mer ut av norsk sokkel, og mener det er fordi de trenger veldig stor omsetning på grunn av måten de driver på. Det vil åpne opp for andre typer selskaper, som Okea, tror Haugane. Men det vil ta tid for bransjen å finne riktig leie.

– Vi er i en omstilling, sier Okea-sjefen.

KREVENDE TIDER: Det er fortsatt krevende for deler av oljeindustrien, ifølge Jostein Alendal, daglig leder i Reach Subsea. Han tror at det vil komme en ny oppgang.

– De tjener penger

Fortsatt sliter mange aktører med høy gjeld. En rekke supplyskip-rederier har restrukturert, og deler av riggbransjen er begravet i gjeld og er avhengig av lettelser fra kreditorer og banker. De trenger også å sikre seg kontrakter til rigger som ligger i opplag og til nye rigger som skal leveres.

Men for noen har hestekuren med kostnadskutt de siste årene gitt solide resultater: Aker BP, Equinor og Lundin Petroleum vil få enorme inntekter når pengene begynner å strømme fra gigantfeltet Johan Sverdrup mot slutten av året, etter store kostnadsreduksjoner som har gjort feltet enda mer lønnsomt enn tidligere ventet.

– De tjener penger, de får jo alle tjenester til all-time-low prising. Holder oljeprisen seg sånn jevnt rundt 60 dollar fatet, så er det jo gode dager for oljeselskapene, sier Alendal.

Han sier det har gått bra for Reach Subsea det siste året, men erkjenner at selskapet ikke har opplevd noen boom.

– Vi kan bare klage på betalingen. Der er arbeid, det er bare betalingen som er akkurat litt for lav, det er break-even på alt, sier han.

Reach Subsea bruker ikke bare sine undervannsfartøy til olje og gass, men er også aktive innen havvind, både når det gjelder kartlegging av områder før installasjon av fundamentene, og til inspeksjon og vedlikehold i etterkant.

– Generatorprodusentene har jo doblet ordreboken, og der kommer det masse investeringer, sier Alendal.

Publisert:

Her kan du lese mer om