Kraftig oljeprisoppgang: Saudi-Arabia og Russland varsler samarbeid

Oljeprisen steg kraftig mandag morgen i påvente av en uttalelse fra Saudi-Arabia og Russland om oljemarkedet. De to oljestormaktene innfridde ikke.

SKUFFET: Saudi-Arabias energiminster Khalid al-Falih hadde lite konkret å fortelle om avtalen han og Russland har inngått om oljemarkedet.
Publisert:

Oljeprisen steg kraftig mandag morgen da det ble kjent at Russland og Saudi-Arabia skulle komme med en felles kunngjøring om oljemarkedet.

Et fat Nordsjøolje (brent spot) kostet en periode mandag i overkant av 49 dollar, en oppgang på nesten 3 dollar per fat og over 5 prosent siden midnatt.

De første detaljene om samarbeidet er imidlertid veldig lite banebrytende:

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sier at Saudi-Arabia og Russland må samarbeide, og at oljeprisfallet skader både forbrukere og produsenter.

Den kraftige oppgangen i spotprisen på Nordsjøolje roet seg raskt ned da de første detaljene ble kjent, og et fat handles nå igjen for under 48 dollar.

– Det er nesten ikke noe å si. Dette er ekstremt lite substansielt, sier Bjarne Schieldrop, råvareanalytiker i SEB til E24.

– Det er naturlig at de vil samarbeide for å unngå at oljeprisen havner på 30 dollar fatet. De fjerner noe av nedsiderisikoen, men jeg leser ikke at de jobber konstruktivt for å løfte oljeprisen, sier han.

Arbeidsgruppe

De to landene har signert en felles uttalelse i etterkant av et arbeidsmøte under G20-toppmøtet i Kina. Det ble også holdt en felles pressekonferanse mandag.

  • Saudi-Arabias energiminister sier at de hadde bilaterale møter med Russland der de diskuterte et samarbeid om olje- og gassproduksjonen.
  • De to landene har undertegnet en avtale som formaliserer samarbeidet. Begge landene viser til ustabiliteten i oljemarkedet som årsak til avtalen.
  • Avtalen innebærer blant annet at de to landene skal sette opp en arbeidsgruppe for å overvåke oljemarkedet.
  • De skriver også at de skal samarbeide om teknologi.
  • Ulike twittermeldinger går ut på at blant de virkemidlene som skal ha blitt diskutert, står også produksjonsfrys på listen. Dette er høyst ubekreftet, og uansett vagt.
  • Arbeidsgruppen skal ha sitt første møte i oktober i år. Dette er i etterkant av Opecs varslede møte i Algerie, der mange håper det vil komme signaler fra oljekartellet om å legge lokk på oljeproduksjonen.

Schieldrop tillegger arbeidsgruppen svært lite betydning.

– Hva betyr det? Det er balanse mellom tilbud og etterspørselen, volatiliteten er normal og prisnivået er der det burde være. Gjør de noe for å øke oljeprisen til mellom 55 og 60 dollar fatet, vil det aksellerere antallet rigger inn i markedet og øke produksjonen i USA, sier analytikeren.

Les også

Mener Irak vil knuse oljefryshåpet

Ikke første gang

Det er ikke første gangen at det kommer uttalelser og rykter angående et samarbeid mellom Russland og saudiene for å begrense oljeproduksjonen og dermed legge et press på oljeprisen oppover.

(Saken fortsetter under grafen)

ANTICIPATION: Slik ser forventninger ut i praksis. Spørsmålet er om de som handlet olje til over 49 dollar fatet mandag morgen føler at Saudi-Arabia og Russland innfridde.

Produksjonsfrys

For også i vår var Saudi-Arabia og Russland i diskusjoner om de skulle fryse hele Opecs og Russlands samlede oljeproduksjon.

De hadde imidlertid glemt å ta hensyn til ett viktig Opec-medlem, nemlig Iran.

Til slutt var det Saudi-Arabia som backet ut av avtalen - for de kunne ikke da godta en avtale der Iran ikke forpliktet seg til produksjonsfrys.

Måneder med rykter kulminerte dermed i april i det som siden er omtalt som fiaskomøtet i Doha.

Enkelte Opec-representanter og Russland hadde da i såkalte uformelle samtaler noen måneder tidligere blitt enige om at både russerne og Opec skulle fryse sin produksjon på nivået der den var i midten av januar.

Les også

Analytiker: – Oljeprisen er fanget av skiferoljedynamikken

Likevel endte det altså i ingenting, fordi maktkampen mellom Saudi-Arabia og Iran, som er de to stormaktene i oljekartellet Opec, ble for steil.

Iran hadde i vår bare vært tilbake i oljemarkedet i kort tid etter at sanksjonsregimet mot landet ble opphevet, og landet ønsket derfor å trappe opp sin produksjon, ikke fryse den. En avtale i Doha ble umulig da Saudi-Arabia til slutt stilte krav om at også Iran måtte fryse dersom Saudi-Arabia og de andre landene skulle innføre tak på produksjonen.

Publisert: