Har ikke skjedd olje-USA på 48 år: Produserte 10 mill. fat per dag

USAs dagsproduksjon av råolje oversteg 10 millioner fat i november. Det har ikke skjedd på 48 år.

FULLE PUMPER: USAs dagsproduksjon av olje oversteg 10 millioner fat per dag i november, ifølge ferske tall fra EIA. Det er det høyeste månedstallet siden november 1970. Dette er en oljepumpe i Permian-regionen i Andrews i Texas.
Publisert: Publisert:

USAs produksjon av råolje oversteg 10 millioner fat per dag i november.

Det viser ferske tall fra USAs energiadministrasjon, EIA.

Produksjonen i november var på 10,038 millioner fat per dag, opp fra 9,654 millioner fat per dag måneden før.

I november ett år tidligere var USAs oljeproduksjon på 8,876 millioner fat per dag, ifølge EIA.

Forrige gang den månedlige oljeproduksjonen i USA var over dette nivået var i november 1970, da produksjonen var på 10,044 millioner fat per dag, ifølge EIAs oversikt over historisk månedlig produksjon siden 1920.

November 1970 har fortsatt rekorden for landets høyeste dagsproduksjon i én enkelt måned.

Venter fortsatt vekst

USAs produksjon av råolje vil trolig ligge på 10,3 millioner fat per dag i snitt i 2018, sa EIA i en oppdatering nylig, noe som vil være en oppgang på 10 prosent fra året før.

Det vil i så fall være det høyeste årssnittet noensinne. Den tidligere årsrekorden er på 9,6 millioner fat per dag fra 1970.

EIA venter at oljeproduksjonen i USA vil fosse videre frem i 2019, til hele 10,8 milioner fat per dag.

Kniver om toppen

Den økte produksjonen i USA gjør at landet nå truer Saudi-Arabia og Russlands rolle som verdens største oljeprodusenter.

Det siste året har Russland og Opec-landene satt et tak på sin produksjon, slik at de globale oljelagrene er blitt tappet ned.

Det har bidratt til høyere oljepriser. Nordsjøoljen Brent handles onsdag til 68,50 dollar fatet, fra under 30 dollar fatet på bunnen i januar 2016.

Oljeprisen falt kraftig fra midten av 2014, etter flere år med priser på over 100 dollar fatet, da oljeproduksjonen ble trappet opp og de globale oljelagrene fylte seg opp.

Setter i gang pumpene

Høyere priser gjør det lettere for amerikanske produsenter å trappe opp sin produksjon.

Det siste året har det blitt klart at USAs produksjon kunne komme til å passere grensen på 10 millioner fat per dag og nærme seg rekordnivåene fra 1970, noe de færreste trodde på for bare noen få år siden.

– Det er jo et super-comeback, sa Nordea Markets-analytiker Thina Saltvedt til E24 i april 2017, da EIA spådde nye produksjonsrekorder for 2018.

Les mer: USA kan passere 10 millioner fat per dag i 2018: – Et super-comeback

VOKSER VIDERE: USAs dagsproduksjon av råolje oversteg 10 millioner fat i november 2017, for første gang i en enkeltmåned siden november 1970.

Kan passere Saudi-Arabia

Også det Paris-baserte energibyrået IEA tror at USAs oljeproduksjon vil fortsette å stige kraftig, og spår at USA i år vil bli en større produsent enn Saudi-Arabia og ta opp kampen med Russlands produksjon.

– Det er sannsynlig at USAs produksjon av råolje veldig snart vil kunne passere den i Saudi-Arabia og også ta opp kampen med den i Russland, skrev IEA.

IEA sa nylig at byrået forventer at USAs produksjon passerer 10 millioner fat per dag i løpet av dette året.

Les mer: Jekker opp oljeanslag for USA: Banker snart Saudi-Arabia

NY TOPP: USAs oljeproduksjon toppet seg høsten 1970, og falt siden betydelig. Men de siste årene har horisontal boring og «fracking»-teknologi bidratt til en ny boom i USAs produksjon, særlig fra skiferoljefelt på land. Denne figuren viser USAs oljeproduksjon fra 1920 til og med oktober 2017.
Publisert: