Bellona: - Legg Mongstad ut på anbud

Bellona-leder Frederic Hauge har vært en svoren tilhenger av
CO2-rensing på Mongstad. Nå ber han regjeringen droppe å gi flere milliarder
til utredning og i stedet legge CO2-rensing ut på anbud.

- ANDRE KAN GJØRE JOBBEN: Bellona-leder Frederic Hauge er kritisk til milliardene som er brukt på CO2-rensingsprosjektet på Mongstad. Han mener andre aktører kan gjøre en bedre jobb enn Statoil og Gassnova. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Publisert:

– Det er prisverdig at regjeringen kutter pengestrømmen i Gassnova, men kuttene viser at pengebruken i Gassnova har vært ute av kontroll og at det som nå gjøres, er et altfor sent forsøk på å rydde opp. Det kan se ut som om de forsøker å dekke over en skandale som de selv er ansvarlig for har fått lov til å utvikle seg, sier Hauge.

I dag ble det kjent at regjeringen strammer kraftig inn på bevilgningene til Gassnova og CO2-renseprosjektet på Mongstad, med en tredjedel. 333 millioner kuttes.

Les også: Dramatiske kutt i Gassnova

- Det VG og E24 har skrevet, har avslørt en kultur hvor man kan mistenke at mange av Gassnovas prosjekter er drevet frem utifra andre motiv en rent faglige. Vi trenger nå en omfattende granskning av alle økonomiske sider ved rotet i Gassnova.

Bellona-lederen har vært en av forkjemperne for CO2-rensing på Mongstad – som statsminister Jens Stoltenberg har gjort til sitt månelandingsprosjekt.

Les også: - Gassnova-gjennomgang klar i 1. kvartal

Nå går Hauge langt i å si at fullskala-prosjektet like gjerne kan stanses.

GÅR AV: Torsdag ble det kjent at administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova går av på grunn av turbulensen som skriveriene i media har skapt.

– Luften har av mange årsaker gått ut av prosjektet. Det kan godt ende det kommer til månen, men tilbake kommer det ikke, i hvert fall ikke med Gassnova og Statoil ved spakene. Det er nå brent av så mange milliarder kroner på å utrede et fullskala CO2-renseanlegg, at hadde pengene i stedet vært brukt til å bygge ett, så hadde det snart stått ferdig. Jeg mener styret i Gassnova bør være ærlige og si at de feilet, slik at vi ikke bruker mer penger på utredninger, sier Hauge og fremmer et konkret alternativt forslag:

– Legg rensing på Mongstad ut på anbud. Det er mange aktører som har teknologi, som kan være interessert. Gjennom en slik anbudsprosess får vi både opp en pris fra profesjonelle aktører i markedet og vi får synliggjort alternativene. Hvis markedet ikke tror på det, får vi det svaret også. Slik kan vi hindre at det brennes av stadig nye milliarder kroner på et prosjekt som hverken Statoil eller Gassnova evner å løfte.

Les også: Innleid månelanding i Gassnova

VG/E24 har i høst avslørt en rekke kritikkverdige forhold i Gassnova.

I går ble det kjent at administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan og viseadministrerende direktør Ole Rønning går av på grunn av turbulensen skriveriene har skapt. De forsvinner ut av ledelsen, men forblir i selskapet.

Les også

Fikk sparken av Gassnova-sjefen - nå kandidat til toppjobbenGassnova: Begge må gåGassnova-sjefen går av- Anmeld Gassnova til politiet- Private møter gjør meg ikke inhabilGassnova-saken: Gikk ikke ut av omstridt rolleGassnova-saken: Bekjent leid inn via First HouseUlltveit-Moe: - Jeg ble kastet ut av Gassnova-styret

Publisert: