Avgjørende Barentshav-avgrensning for Lundin
Viktige avklaringer om mulighetene i Barentshavet venter det svenske suksess-selskapet Lundin i løpet av året. Avgrensningsboringer på de lovende Alta- og Ghota-prospektene vil bli avgjørende for kursen videre.
Der Statoil nå sier stopp for leteboringer i Barentshavet i år, skal svenskeide Lundin bore fire av årets ti planlagte letebrønner i den nordligste leteprovinsen. To av dem vil gi svar på om selskapet også i Barentshavet har knekt koden i nye områder, slik treffet på Edvard Grieg (daværende Luno) i sin tid banet vei for gigant-funnet Johan Sverdrup på Utsira-høyden.
Samler kunnskap
– Vi er ute etter å samle så mye kunnskap som mulig. Per i dag vet vi at Ghota- og Alta-prospektene på Loppahøyden inneholder 350 millioner fat olje. Det er kort avstand til Statoils Johan Castberg-funn og 200 kilometer inn til Hammerfest. Vi ser på muligheten for samordning og ilandføringsløsninger, sier prosjektleder Tom Widerøe i Lundin.
Gunstig tidspunkt
Lundin er ikke skremt av det formidable oljeprisfallet som sprer pessimisme i bransjen, men er klar på at prisen må opp før Gotha- og Alta-prospektene kan bygges ut. Men dit er det langt fram – antakelig 8-10 år – og mye kan endre seg.
Vil ikke lete mer rundt Johan Castberg: – Jeg utelukker ikke en utsettelse
– Oljebransjen er syklisk. Vi har sett pessimismen slå inn mange ganger før. Så går det noen år og så er det full fart igjen. For vår del er Alta- og Ghota-prospektene en god mulighet til å komme inn i markedet og starte produksjon på et gunstig tidspunkt og slik sett vinne på det, sier Widerøe til NTB.
Smartere og billigere
Det gunstige tidspunktet kan ligge nært fram i tid når prispresset på leverandørtjenester er et helt annet enn den eksplosive veksten vi opplevde fram til i fjor sommer.
– Det er veldig sunt å få en justering av kursen fra der vi har vært. Vi ser det i hvordan våre underleverandører reagerer når markedet dupper ned. De bruker motgangen til å justere sine kostnader og komme med nye løsninger som vi trenger, sier prosjektlederen for norsk sokkel
Tilbake til normalen
Han er ikke uenig med Petro Arctic-direktør Kjell Giæver som under Kirkenes-konferansen denne uken hevdet at det er mulig å oppnå lønnsomhet i Barentshavet med en oljepris på 60 dollar fatet på ressurser litt større enn det vi vet er på Alta og Gotha i dag.
Lundin fant gass i Nordsjøen
– Jeg er ikke uenig i det Petro Arctic sier. Prisen for ikke å tørre i dag, kan bli høy om åtte-ti år. Da er vi kanskje tilbake til normalen, med høye leverandørkostnader og en oljepris på langt over 60 dollar fatet, sier Widerøe.
Konkurransedyktig
I sin aktive letestrategi på norsk sokkel legger Lundin vekt på at de skal være et organisk oljeselskap fra a til å, der målet er å lete for å utvinne, ikke selge unna. Et annet prinsipp er at de foretrekker norske leverandører. Ikke fordi de nødvendigvis er billigst, men mer fordi Lundin ikke er et så stort selskap. Statoil kan med sine mange tusen ansatte engasjere seg i Asia, men for Lundin blir det for krevende.
Oljeprofessor: - Dette betyr svakere utsikter for norsk sokkel
– I dag jobber 3.000 ansatte på norske verft i tilknytning til Edvard Grieg – utbyggingen i Nordsjøen. Hadde vi sett isolert på prisen, ville vi fort havnet i Asia. Men hele bildet teller, også kvalitet og tid. Skal du sende moduler fra Asia til Norge, må du leve med usikkerhet rundt kvalitet, leveringstid og spesifikke norske krav. Vi tenker at per dags dato er norsk industri konkurransedyktig for oss, sier Tom Widerøe til NTB