- 20.000 norske oljejobber kan forsvinne

YS-leder Bjørn Asle Teige i Statoil advarer mot massive stillingskutt i oljebransjen. Han frykter at 20.000 stillinger kan forsvinne i løpet av kort tid.

KONTRASTER: Torsdag var statsminister Erna Solberg tilstede for å åpne Gudrun-feltet i Nordsjøen med pomp og prakt, 39 år etter det ble funnet. Samtidig kutter Statoil stillinger som del av effektivisering av organisasjonen.
Publisert:

- Allerede med det vi vet, er over 3.000 stillinger borte eller blir borte. Med det som kan komme i tillegg, ser jeg ikke bort fra at totalt 5.000 Statoil-jobber forsvinner gjennom kuttrundene, sier Teige til Stavanger Aftenblad.

- Dramatisk

Statoil-ledelsen har satt som mål at 900 stillinger skal kuttes i forretningsområdet Undersøkelse og produksjon Norge (UPN). Kuttet føyer seg inn i rekken av lignende meldinger fra Statoil de siste årene.

- Situasjonen er dramatisk, hvis man legger sammen de ulike tallene, sier Teige.

Les også:NTNU-studenter får færre jobbtilbud

1.250 stillinger er allerede kuttet i Statoil, blant annet gjennom utflagging til lavkostland. Selskapet har i tillegg varslet kutt på opp mot 1.400 stillinger som en del av effektivisering av organisasjonen.

For bransjen totalt sett kan konsekvensene bli enda større. En rekke aktører innen oljeservice har allerede kuttet i bemanningen. Offshore.no skriver at lavere aktivitet for borerigger gjør at mer enn 7.000 stillinger kan forsvinne.

Effektivisering

Bekymringen kommer mens en verdens største oljemesser, ONS, finner sted i Stavanger. Mange deltakere E24 har snakket med, mener at nettopp kutt vil bli et viktig tema under messen.

- Mange som er opptatt av kostnadsbesparelser og effektivisering. Så hvis vi kan få noen ideer og impulser så er det bra, sa Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Aker-eide Aker Solutions varslet selv i begynnelsen av måned at de må kutte inntil 225 stillinger.

Les også:

Publisert: