Oljerikdommen til Saudi-Arabia skrumper

Saudi-Arabia som gjennom mange år har opparbeidet seg en enorm rikdom på grunn av oljen, merker nå den lave oljeprisen på økonomien. For første gang på mange år forventes det at landet i år vil gå med et underskudd.

ÅPNER OPP: En saudiarabisk mann passerer Tadawul Saudi Stock Exchange, i hovedstaden Riyadh, tidligere i år. Børsen som tidligere ikke har vært åpen for utenlandske investorer er nå også en mulig handelsplass for andre enn kun saudiarabiere, ifølge BBC.
Publisert: Publisert:

Det arabiske landet, som er verdens største oljeeksportør, har allerede i år brukt opp nærmere 62 milliarder av sine reserver i utenlands valuta. Videre har landet lånt fire milliarder dollar fra lokale banker i juli måned – den første utstedelsen av obligasjoner siden 2007, skriver CNN.

I år er det forventet et budsjettunderskudd på 20 prosent av bruttonasjonalproduktet, skriver avisen videre.

Følg oljemarkedet i E24s Aksjelive

– Jeg vil ikke overdramatisere denne situasjonen. Det er viktig å huske på at Saudi-Arabia ikke er fattig selv om en lavere oljepris har gitt seg utslag i økonomien. I likhet med Norge har det arabiske landet et stort fond, med andre ord er det penger på bok, sier NUPI-forsker og BI-professor, Ole Gunnar Austvik til E24.

Oljeprisen var for rundt et år siden 115 dollar fatet. Mandag falt prisen (Brent Spot) under 50 dollar fatet. Austvik viser til at dette gir seg utslag i økonomien til alle store oljeeksportører.

– Alle oljeeksporterende land får sterkt reduserte inntekter som følge av den lavere oljeprisen. Samtidig har det vært en tiårsperiode hvor vi (Norge, journ.anm.) og andre oljeeksportører har tjent veldig mye penger.

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

– Jeg tror vi vil ha en lav oljepris i flere år fremover, men det tåler både Norge og Saudi-Arabia.

Les også

De største investeringskuttene på en generasjon: Oljebransjen ligger an til å kutte 180 milliarder dollar i år

Forsvarsbudsjettet vokser

I fjor vokste forsvarsbudsjettet til Saudi-Arabia med 17 prosent, det utgjør omkring ti prosent av landets bruttonasjonalprodukt, ifølge CNN.

– Det er veldig mye, men gjenspeiler usikkerheten Saudi-Arabia opplever i regionen. Blant skyldes dette situasjonen rundt Iran, som nå vil få et større handlingsrom i verden.

– Jeg tror ikke budsjettet vil reduseres med det første. Saudi-Arabia Arabia er den sterkeste militærmakten blant araberstatene, noe jeg tror de vil fortsette å være.

Tidligere i år gikk saudiaraberne inn i Jemen for å angripe opprørsmilitsen i landet. Da ga store utslag i oljeprisen, ettersom oljeinvestorene da fryktet en ny storkrig i verdens viktigste oljeområde.

Les også

Oljeanalytiker tror på laber høst for oljeprisen

Ingen handlingsregel

– I motsetning til Norge, som har en handlingsregel for bruk av oljepenger, har Saudi-Arabia brukt mye penger innenlands og overinvestert i mer eller mindre unyttige prestisjeprosjekter.

Han viser blant annet til Saudi-Arabia som holder på å bygge en skyskraper som skal være verdens høyeste når den står ferdig i 2018 og åpner i 2019.

– Det trenger de ikke, og er noe som kan reduseres.

CNN skriver at Saudi-Arabia delvis er skyld i situasjonen de nå befinner seg i med budsjettunderskudd på grunn av deres ønske om å holde OPEC sin andel av det globale oljemarkedet på et høyt nivå. Det er ikke Austvik enig i og trekker frem den økte produksjonen av skiferolje som en viktig årsak til dagens situasjon med lav oljepris.

– Det grunnleggende er at tilbudet har økt og etterspørselen minket, summen av det gjør at prisene faller. Hvis Saudi-Arabia hadde redusert sin produksjon i en periode for å holde oljeprisen på et høyere nivå enn dagens, ville de bare utsatt problemet og det er noe de ikke er tjent med.

Det er tidligere vært belyst i mediene at Saudi-Arabia sin tanke ved å ikke redusere oljeproduksjonen har vært et ønske om å holde oljeprisen på et så lavt nivå at enkelte av de mindre produsentene skvises ut av markedet.

Les også

OPEC vil ikke kutte i oljeproduksjonen

Vinnere og tapere

– Underskuddet på handelsbalansene til kjøperlandene vil gå ned som følge av oljeprisfallet. Kjøperlandene vil være tjent med lavere oljepris. Nå har inntektsoverføringen gått i vår (Norge, journ.anm.) favør i over ti år, nå vil dette dempes.

U-land, som er oljeimportører, vil være tjent med det store oljeprisfallet. Austvik mener verdensøkonomien som helhet vil være tjent med oljeprisfallet.

– Den store oljekrisen på syttitallet som gjorde at prisen ble så høy førte til at vi fikk en stagnasjon i økonomien. Krisen gikk verst utover u-landene, som endte i en gjeldssituasjon. Dette vil nå endre seg.

Andre store oljeimportører, som også vil være vinnere, er USA, Kina og EU.

Les også

Oljebransjen ligger an til å kutte 180 milliarder dollar i år

Les også

– Ikke en umulighet at oljeprisen holder seg så lav hele høsten

Les også

Slik kan de gamle oljeplattformene få et helt nytt liv - i Japan

Publisert: