Bloomberg: Statoil regner med Brasil-investeringer på rundt 110 milliarder

Statoil skal samarbeide med Petrobras i Brasil. Selskapet for seg at det trengs enorme investeringer i Carcara-feltet som skal bygges ut.

FORBEREDER STORINVESTERING: Statoil vil investere store summer i Brasil.
Publisert:

STAVANGER (E24): – Statoil regner med 12–13 milliarder dollar, nær 110 milliarder kroner, som startpunkt for investeringer i Carcará-feltet i BM-S-8-lisensen i Santos-bassenget offshore Brasil, sier Eldar Sætre til Bloomberg News, gjengitt av TDN Finans.

Statoil og det statseide brasilianske oljeselskapet Petrobras har signert en avtale som åpner for samarbeid om kontrakter og oljefelt i fremtiden, melder Dow Jones Newswires. Avtalen ble inngått i samtaler mellom toppsjefene i de to selskapene på oljemessen ONS i Stavanger.

– Dette intensjonsnotatet reflekterer vår langsiktige forpliktelse overfor Brasil, og er et resultat av vårt sterke og langvarige forhold til Petrobras, sier Statoil-sjef Eldar Sætre.

Korrupsjonsskandale

Les også

Statoil-sjefen: Lofoten-utbygging er bra for klimaet

Formaliseringen av den norsk-brasilianske flørten kommer på et tidspunkt der Petrobras er dratt milelangt inn i en korrupsjonsskandale som har rystet Brasils næringsliv og politikk – helt inn i presidentpalasset.

Mer enn 100 politikere og ledere i Petrobras er arrestert i forbindelse med etterforskningen av selskapet, som i tillegg til å være delvis statseid i Brasil, også er børsnotert i São Paulo og New York. Svært mange av bindingene går mellom Petrobras og det brasilianske arbeiderpartiet PT, som også Brasils president Dilma Rousseff er leder av.

Rousseff er nå også dratt inn i saken og stilt for riksrett – ikke fordi hun er anklaget for å ha tjent på korrupsjonen i selskapet – men fordi hun var styreleder i Petrobras fra 2003 til hun ble president i 2010. Riksrettssaken mot Rousseff pågår i disse dager.

Vil ha penger inn i Petrobras

Petrobras-sjef Pedro Parente sier salget av en lisens på 2,5 milliarder dollar til Statoil gir mening fordi det vil gi penger inn i kassen til selskapet.

– Vi er inne i en periode der vi trenger penger, sier Parente til Dow Jones.

Samtidig sparer selskapet rundt 8 milliarder dollar i fremtidige investeringer for Carcara-feltet ved å selge sin andel på 66 prosent. Totalt vil investeringene på feltet beløpe seg til en estimert sum på mellom 12 og 13 milliarder dollar innen 2023, skriver Dow Jones. Det tilsvarer rundt 107 milliarder kroner.

Les også

Statoil-sjefen: Lofoten-utbygging er bra for klimaet

Les også

Statoil kan kutte 250 stillinger i sentralstaben

Les også

Sparer milliarder på billigere boring og manglende skjær i sjøen

Publisert:

Her kan du lese mer om