Fikk mer vann i norske magasiner i forrige uke

Norske vannkraftmagasiner fortsatte å fylles i forrige uke. Fyllingsgraden steg med 1,6 prosentpoeng til 66,4 prosent, ifølge NVE.

Dette er vannmagasinet Nedre Gryviebotnvatn i Høyanger.
Publisert: Publisert:

Strømprisene i Sør-Norge har vært skyhøye den siste tiden, etter at gassprisene i Europa har steget til nye høyder sammen med prisene på kull og på CO2-kvoter.

Det er uvanlig lite vann i de norske vannmagasinene til å være på denne tiden av året, og det har i perioder vært lite vindkraft i Norges naboland.

I forrige uke (uke 40) steg imidlertid vannet i norske vannmagasiner med 1,6 prosentpoeng til 66,4 prosent i snitt, ifølge ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) onsdag.

Medianen for fyllingsgraden i uke 40 mellom 2001 og 2020 er på 82,8 prosent, ifølge NVE.

Les også

Ny årsrekord for strømprisen i Sør-Norge

Årets dyreste strøm

Onsdag er strømprisen i Sør-Norge er årets høyeste på 1,29 kroner kilowattimen, ifølge strømbørsen Nord Pool.

Torsdag faller imidlertid prisen utenom påslag, nettleie og avgifter til 99 øre kilowattimen. Strømprisene fastsettes en dag i forveien. I Midt- og Nord-Norge er strømprisen bare 17 øre kilowattimen, ifølge Nord Pool.

Det er også Nord-Norge som har den høyeste magasinfyllingen i uke 40, med 81,9 prosent, ifølge NVE. Lavest fylling hadde Sørvest-Norge, hvor det bare var 56,3 prosent vann i magasinene.

Norge har 17 utenlandsforbindelser til Europa, inkludert fire kabler til Danmark og én til Nederland, en til Tyskland og en til Storbritannia.

Stram situasjon i Sør-Norge

I slutten av september sendte nettoperatøren Statnett ut en markedsmelding om at situasjonen er endret fra normal til «stram» i deler av prisområdene NO2 og NO5 i Sør-Norge. Det betyr at det er en viss risiko for en mer krevende situasjon i strømforsyningen hvis det kommer lite nedbør og magasinene etter hvart tømmes for mye.

«Dette gjøres med bakgrunn i det lave tilsiget og den negative magasinutviklingen som har vært i disse elspotområdene», skrev Statnett i september.

Endringen fra grønt til gult er et signal om at situasjonen i kraftsystemet er noe mer utfordrende enn vanlig. Det er likevel et stykke igjen til situasjonen betegnes som anstrengt, slik at det er grunnlag for å sette i verk konkrete tiltak.

Inntil videre er ikke situasjonen slik at selskapet vil sette i verk tiltak, sa kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett til E24 i september.

– Vi gjør ingen tiltak nå, men dette er en oppfordring til kraftbransjen om at dette er en situasjon som kan utvikle seg. Og de må vise aktsomhet, sa Glette.

– Skalaen går videre fra oransje til rødt og sort, og det kan komme konkrete tiltak etter hvert hvis det skulle være nødvendig. Men vi er langt unna det nå, sa han.

Les også

Statnett tar grep etter tapping av magasiner: Varsler «stram» kraftsituasjon i deler av Sør-Norge

Publisert: