Etterlyste strømstøtte i Stortinget: – Mange uker for sent

– Blodig alvor, sier Frp-leder Sylvi Listhaug om dyr strøm, og utfordrer regjeringspartiene på strakstiltak. De lover hjelp etter hvert, men hevder også at Frp selv har deler av ansvaret for dagens situasjon.

Frp-leder Sylvi Listhaug etterlyser tiltak for å dempe effekten av høye strømpriser.
Publisert:

De uvanlig høye strømprisene satte sitt preg på finansdebatten på Stortinget torsdag, der neste års budsjett skal godkjennes.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) måtte svare på krav fra blant andre Frp-leder Sylvi Listhaug om strakstiltak for å dempe effekten av dyr strøm.

– Ikke med ett ord nevner finansministeren den strømsituasjonen landet nå står oppe i, der mange som følger med på denne diskusjonen, enten de er uføre, pensjonister eller av andre grunner nå rett og slett gruer seg til at strømregningen kommer, og ikke vet hvordan de skal få endene til å møtes, sa Listhaug i debatten.

Les også

Kappes om å foreslå strømstøtte: Slik vil de senke strømregningen

– Mange uker for sent

Regjeringspartiene og SV lovet torsdag at det vil komme tiltak for å hjelpe dem som sliter med dyr strøm. Listhaug mener det har tatt altfor lang tid, etter en sommer og høst med unormalt høye strømpriser.

– Nå har dere sittet i ukevis og forhandlet budsjett, og kommer tilbake uten ett tiltak som kan hjelpe alle dem som nå er i en forferdelig vanskelig situasjon. At man i dag skal be regjeringen om å sette seg ned og se på tiltak, det er jo mange uker for sent, sa Listhaug.

Frp-lederen mener Støre-regjeringens kutt på åtte øre i elavgiften ikke er nok. Strømprisen i Sør-Norge fredag blir på 1,51 kroner kilowattimen, eller om lag 2,42 kroner kilowattimen med nettleie (Elvia) og avgifter.

– Jeg registrerer at han skryter av disse ørene som han har redusert avgiften til neste år med, men det hjelper jo svært lite når prisen nå er økt med flere kroner, sier Listhaug.

Hun ber Vedum sikre penger til folk før jul. Det har kommet mange forslag om momskutt og direkte støtte til strømkunder som sliter. Frp ønsker at regjeringen skal gi folk 4.000 kroner.

– Finansministeren har sagt at det ikke finnes noen mirakelkur. Jo, det gjør faktisk det. Stortinget kan velge her i dag å sende beskjed til regjeringen om å gi et kontantbeløp til alle husholdninger, slik at vi får ut pengene som kan hjelpe folk som nå er redde for at julen kommer, sa Listhaug i Stortinget.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) deltok torsdag i finansdebatt i Stortinget.
Les også

Mener SV, Ap og Sp er for trege med strømhjelp: – Utrolig daffe greier

– Helt ufattelig

Før valget ville Vedum kutte elavgiften, noe han nå har gjort, men han ville også utjevne nettleien, styre strømeksporten og melde Norge ut av EU-samarbeidsorganet Acer. Det har han ikke rukket så langt.

I Stortinget rettet imidlertid Vedum kritikken tilbake til Frp, som selv har sittet med olje- og energiministeren store deler av Erna Solbergs regjeringstid.

– Det å høre på Sylvi Listhaug etter å ha hatt ansvaret for kraftpolitikken i åtte år, det er helt ufattelig. Da Tord Lien ble statsråd var Frps første uttalelse: Tord Lien vil ha dyrere strøm. Det var Frps programerklæring. Og så valgte Frp å endre loven så det skulle bli lettere å bygge utenlandskabler, sa Vedum.

– Da Siv Jensen var finansminister så økte hun avgiftene høyere enn noen finansminister noen gang har gjort på strøm, la han til.

Listhaug svarte med å vise til dem som nå sliter med strømregningene.

– For dem handler dette om blodig alvor. Det handler om de har råd til å betale regningene sine. Om de får penger til å handle julegaver til ungene sine, sier Listhaug.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) viser frem en avisutskrift i Stortinget om at tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil ha dyrere strøm.
Les også

Sp-Vedum varsler strømpris-krav: – Skal sette ned elavgiften umiddelbart

Høyre etterlyste rask løsning

Også statsminister Jonas Gahr Støre ble utfordret på å sikre rask strømhjelp.

– Jeg ser nå at det sies at man skal jobbe med en løsning. Kan statsministeren garantere at den kommer på plass raskt, og at den blir målrettet? spurte stortingsrepresentant Tina Bru (H).

Støre kom ikke med noen flere detaljer om hvilke økonomiske bidrag som kommer, men lovet at noe vil komme etter nyttår.

– Man ønsker å treffe husholdningene som er hardest rammet, og det mener jeg er målrettet og riktig, svarte Støre.

– Dette er vel slik for alle de løsningene som er skissert fra ulike partier, noe som først vil komme til utbetaling over nyttår. Men det er også tiden hvor folk får strømregningene. Og vi er nødt til å være på plass med en løsning, sa Støre.

– Ansvarsfraskrivelse

Tina Bru er ikke fornøyd med svarene hun fikk i debatten.

– Jeg synes svarene vi får i dag vitner om ansvarsfraskrivelse, skriver Bru i en melding til E24.

– Forslaget regjeringspartiene og SV har fremmet handler først og fremst om å unngå å bli nedstemt i Stortinget, det inneholder ingen konkrete svar for folk som nå strever med å betale strømregningene sine, skriver Bru.

Hun mener at det burde ha kommet med i budsjettenigheten som ble lagt frem denne uken.

– Der kunne det vært en strømhjelpspakke om de faktisk tok dette på alvor. Men det var det ikke, skriver hun.

Støre ble også utfordret i Stortinget av Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som advarte om at strømprisene kan ødelegge familieøkonomien for mange denne julen. Også Rødt etterlyser raskere tiltak.

– Økonomien kan bli ødelagt for en rekke familier, ikke minst de som har dårlig råd, sa Moxnes.

– Det var slett arbeid

Også energi- og miljøkomiteens leder Terje Lien Aasland (Ap) kritiserte Frp i torsdagens debatt.

– Vi har på den tiden vi har hatt til rådighet gjort mer for å redusere belastningen for norske strømkunder enn det Frp klarte å gjøre på syv år. For det var slett arbeid. Det eneste dere fikk til var å øke elavgiften gjennom de årene dere satt der, sier Aasland.

Han peker på at Frp har vært med på å etablere det kraftsystemet som Norge har i dag, med en rekke utenlandskabler. Frp ønsker nå å begrense eksporten eller innføre en eksportavgift i håp om å dempe strømprisene.

– Når det gjelder strømprisen, hvilke forberedelser gjorde Fremskrittspartiets energiminister på denne situasjonen? Var dere totalt uforberedt, er jo et viktig spørsmål, spør Aasland, som har tatt til orde for mer kraft- og nettutbygging.

Listhaug mener det er viktigere å diskutere hva som skjer i dag enn hva Frp gjorde i sin tid i regjering.

– Det folk lurer på nå, det er hva vi gjør nå. Vi har en regjering som har null svar til folk, sa Listhaug.

Uenige om bruk av Statkraft-utbyttet

Også Venstres Sveinung Rotevatn utfordret Vedum på å gi mer til strømkundene. Han trodde at Vedum skulle bruke det ekstra utbyttet fra Statkraft på dette.

– Fordi det er så dyr strøm og Statkraft tjener mer penger, kan han altså hente ut de 2,3 milliardene mer i utbytte fra Statkraft neste år, sa Rotevatn.

– Da var det naturlig å tenke at da kan det komme målrettede tiltak for å hjelpe strømkundene i budsjettenigheten. Men det gjorde det ikke, ikke en krone, sa Rotevatn.

Vedum svarte at budsjettpartnerne blant annet bruker Statkraft-pengene på brillestøtte til barn og økt bostøtte til dem som sliter aller mest.

– Det er en rekke kontantoverføringer vi bruker de pengene på, nettopp fordi vi ser at mange har utfordringer, sa Vedum.

Publisert: