Vurderer børsnotering av oljeselskapet Vår Energi

Hitecvision og italienske Eni sitt felles selskap Vår Energi går mot børs. Det kan bli verdsatt til over 120 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Det vil bety årets største børsnotering.

Vår Energi-sjef Torger Rød.
Publisert:

I en pressemelding tirsdag kveld opplyser de to selskapene at de vil gå i gang med «en strategisk gjennomgang» av den fremtidige eierstrukturen av oljeselskapet.

Gjennomgangen vil ta for seg ulike alternativer, der et av dem er børsnotering.

Italienske Eni vil enn så lenge fortsette som majoritetseier mens prosessen pågår, heter det i pressemeldingen.

Vår Energi ble etablert for tre år siden, og er i dag det nest største oljeselskapet på norsk sokkel etter Petoro. Gjennomsnittlig produksjon (2020) er i overkant av 265.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Eni eier 69,85 prosent og HitecVision eier 30.15 prosent av Vår Energi.

Les på E24+

Derfor valgte oljetoppen bort Equinor og begynte i Vår Energi

– Ikke tatt en beslutning

Lars Christian Bacher, seniorpartner i HitecVision, sier til E24 at den strategiske gjennomgangen av eierskapet vil inkludere alle mulige utfall, inkludert en børsnotering.

– Det er ikke tatt en beslutning om vi skal gjøre det ene eller det andre, eller når det skal tas en beslutning, sier han.

Han forklarer at i livssyklusen til selskap så gjøres slike vurderinger fra tid til annen.

– Det er ikke noe dramatikk i dette i det hele tatt, understreker han.

Backer beskriver Vår Energi som et stort og flott selskap, som står støtt på norsk sokkel. Det han håper kommer ut av denne prosessen er en gjennomgang av deres eierskap.

– Da får man et mer bevisst forhold til hele selskapet, og hvordan man kan ta selskapet videre, sier han.

Halverte egenkapitalen i 2020

Vår Energi er operatør for petroleumsfelt i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Selskapet leverte et rekordlavt resultat i 2020. Etter fire år med overskudd var det bråstopp i coronaåret.

Vår Energi har siden oppstarten hatt en jevn og positiv utvikling i egenkapitalen. Fjorårets resultat viser derimot at selskapet har fått halvert sin egenkapital fra 22 mrd. til 11 mrd. på et år.

Forskjellen på regnskapsårene forklarte kommunikasjonsrådgiver i Vår Energi, Marie Louise Falch, med nye og dyre oppkjøp. Hun trakk frem oppkjøpet av ExxonMobil sine partneropererte felt til Aftenbladet/E24 i sommer.

Les også

Ole Ertvaag har klassiske biler for 146 millioner

Trolig verdsettes til over 120 milliarder

Ifølge Dagens Næringsliv, som omtalte saken først, vil selskapet trolig verdsettes til over 120 milliarder kroner.

Avisen viser til at Vår Energi produserer 40.000 flere fat om dagen enn Aker BP, som i dag er verdsatt til over 120 milliarder kroner på Oslo Børs.

Da robotselskapet Autostore gikk på børs tidligere i oktober ble selskapet priset til opp mot 103 milliarder. Noteringen var det neststørste i Norge noensinne, kun slått av Statoil i 2001. Dersom Vår Energi børsnoteres vil dette med andre ord bli årets største, og ta over andre plassen over de største noteringene på Oslo Børs.

Vår Energi har 900 medarbeidere som jobber både offshore og på land. Hovedkontoret ligger på Forus, og har også avdelingskontor i Hammerfest og Oslo.

Vår Energi er et resultat av fusjonen mellom Eni Norge AS og Point Resources som ble gjennomført i 2018. Selskapet har over 50 års erfaring på norsk sokkel. Planen er å forlenge levetiden til Balder- og Ringhorne-feltene frem mot 2045.

Året 2016 markerer enda en viktig milepæl i selskapets historie, da Goliat var det første feltet som ble satt i produksjon i Barentshavet.

Les også

Autostore på børs til skyhøy prising: – Et verdensmester-selskap

Publisert: