Nå produserer Yme olje igjen

Forrige gang Yme-feltet ble bygget ut endte det med at plattformen ble fjernet. Nå melder operatør Repsol at feltet endelig har startet produksjonen.

Mærsk Inspirer skal brukes på Yme-feltet.
Publisert:

Dermed kan Repsol feire sammen med partnerne Okea, polske Lotos og kuwaitiske Kufpec over at Yme endelig er i gang. Feltet inneholder rundt 63 millioner fat oljeekvivalenter.

Yme-feltet var det første nedstengte feltet på norsk sokkel som ble vurdert for gjenutbygging. Egentlig skulle det ha produsert olje allerede fra 2013, men så ble det oppdaget sprekker i plattformen som skulle brukes.

Det endte med en skandale der plattformen etter hvert ble fjernet fra feltet og skrotet, uten å ha produsert noe.

Nå har feltet fått en ny utbyggingsplan og prosjektperiode, og nå er det endelig i gang. Yme er ventet å produsere 56,000 fat per dag i platåfasen, ifølge Okea.

Produserte frem til 2001

«Prosjektet er gjennomført uten vesentlige uønskede hendelser, og vil som en følge av sikker og effektiv prosjektgjennomføring levere god lønnsomhet, til tross for utfordringer og utsettelser som følge av Covid-19-pandemien», skriver Repsol Norge på sine nettsider.

Den første oljen fra feltet var planlagt å komme i andre halvdel av året. Oljen fra feltet skal transporteres med tankskip, mens gassen skal sprøytes ned igjen i reservoaret, ifølge Oljedirektoratet.

Feltet sør i Nordsjøen ble opprinnelig funnet av daværende Statoil i 1987, og ligger rundt 130 kilometer fra kysten. Feltet produserte olje fra 1996, men i 2001 ble det stengt ned etter en periode med lave oljepriser.

– En viktig milepæl

Den nye feltutbyggingen på Yme kombinerer eksisterende og nye installasjoner og brønner. Ifølge Oljedirektoratet skal de ni brønnene som ble boret i perioden 2009-2010 gjenbrukes, og i tillegg skal det bores sju nye brønner.

Den seneste utbyggingsplanen for Yme ble levert i desember 2017 og godkjent i mars 2018, ifølge partner Okea.

– Den første oljen på Yme er en viktig milepæl, sier Okea-sjef Svein Liknes i en melding.

Oljeaksjene på Oslo Børs har steget mye i år, etter oppgang i prisene på olje og gass. Det gjelder også Okea-aksjen, som har steget fra 10,30 kroner ved årsskiftet til 30,90 kroner mandag.

Produserer med Mærsk Inspirer

Det er bore- og produksjonsenheten Mærsk Inspirer som skal produsere oljen. Denne ble tidligere brukt på Volve-feltet. Enheten ble tauet til feltet fra Aker Solutions-verftet i Egersund i slutten av 2020, etter en periode med modifikasjonsarbeid. Enheten ble installert på Yme-feltet den 31. desember 2020.

Petroleumstilsynet har gitt sitt samtykke til oppstart av produksjonen, men meldte tidligere i høst om en rekke avvik fra regelverket etter tilsyn med Yme, som Repsol ble bedt om å følge opp.

Repsol er operatør av feltet og eier 55 prosent. Lotos Exploration and Production Norge har 20 prosent, Okea 15 prosent og Kufpec 10 prosent.

Les også

Tilsyn fant mange regelbrudd på Yme-feltet

Publisert: