BASF stenger ammoniakkanlegg i Europa: Kopierer Yaras grep etter høy gasspris

Kjemikaliegiganten BASF stenger sine ammoniakkanlegg i Antwerpen og Ludwigshafen fordi skyhøye gasspriser gjør produksjonen «ekstremt utfordrende», to uker etter at Yara trappet ned sin produksjon.

BASFs ammoniakkanlegg i Ludwigshafen stenges på grunn av dyr gass.
Publisert: Publisert:

De høye gassprisene skaper rekordinntekter for Norge og bidrar til å løfte olje- og gassaksjer som Equinor, men er prisene blitt så høye at industri i Europa stenger ned.

Den 17. september meldte Yara om at de skyhøye gassprisene ødela lønnsomheten i produksjonen av ammoniakk, hvor gass er en viktig innsatsfaktor. Selskapet trappet derfor ned produksjonen ved en rekke anlegg i Europa.

melder også tyske BASF at gassprisene rammer ammoniakkproduksjonen. Selskapet stenger ned anlegg i Antwerpen og Ludwigshafen, og sier at det vil følge med på prisutviklingen.

– På grunn av de økte gassprisene i Europa har økonomien i driften av ammoniakkanlegg i regionen blitt ekstremt utfordrende, skriver BASF i en melding.

Gassprisen har steget betraktelig den siste tiden. Blant årsakene er kamp mellom Asia og Europa om flytende naturgass (LNG), lite gass på lager i Europa etter en kald vinter i fjor og begrenset eksport fra Russland.

Svært høye priser

Ifølge Bloombergs energikorrespondent Javier Blas stengte både britiske NBP og nederlandske TTF på nye rekorder mandag, på en gasspris som tilsvarer over 26 dollar per MMBtu.

Det er svært mye høyere enn nivået på bare 2–3 dollar per MMBtu for bare litt over ett år siden.

I Norge måles gassprisen tradisjonelt i kroner per kubikkmeter, mens store deler av Europa måler gassprisen i euro per megawattime (MWh), og britene måler den i pence per therm. Mange kommersielle aktører, inkludert Equinor, måler gassprisen i dollar per millioner britiske varmeenheter (MMBtu).

Yara-sjef Svein Tore Holsether på Paretokonferansen.

– Høyere enn noen hadde ventet

E24 tok opp den høye gassprisen med Yara-sjef Svein Tore Holsether på Paretokonferansen tidligere i september, og spurte da om prisen var høyere enn han hadde ventet.

– Jeg tror den er høyere enn noen hadde ventet. Vi trenger bare å gå 14–15 måneder tilbake, så var gassprisen to dollar per MMBtu i Europa, og nå er den på rundt 20 dollar. Det er store endringer, sa Holsether til E24 da.

For Yara som helhet blir imidlertid effekten av de høye gassprisene motvirket av høyere gjødselpriser, som løfter selskapets resultater.

– Alt henger jo sammen, og råvarepriser og matvarepriser har gått opp, slik at også gjødselprisene har gått opp fra nivået for 14–15 måneder siden, sa Yara-sjefen tidligere i september.

Publisert:

Her kan du lese mer om