OLJE UNDER 60 DOLLAR: Spår oljepris på 50 dollar

Bare en kald vinter kan redde oljeprisen fra å falle videre.

Publisert:

Nordsjøolje handles mandag formiddag til under 60 dollar fatet og bare en kald vinter kan hindre at oljeprisen faller videre, mener analytiker.

- Det er mye som tyder på at oljeprisen kan falle videre, og jeg blir ikke forbauset hvis den synker til 50 dollar fatet, sier oljeanalytiker Øyvind Munthe-Kaas i Wilhelmsen Premier Fuels til E24.

Følg oljeprisen på E24 Børs

Han mener det ikke er noen tegn til at oljeprisen vil stige igjen før våren, og sier mange trodde støttenivået til oljeprisen lå på 60 dollar fatet. Det nivået er nå brutt.

Les mer:

Fall frem til våren

- Aksjemarkedet fortsetter ned og tar oljeprisen med seg, og så lenge aksjemarkedet faller vil oljeprisen fortsette å falle, sier Munthe-Kaas.

Flere analytikere har støttenivåer på 52 dollar fatet, noen har enda lavere.

- Hvis ikke det blir en kald vinter, vil ikke oljeprisen stige før i mars-april, sier Munthe-Kaas.

Han mener at Opec-kuttene først vil få større effekt på vårparten.

Bra at det normaliseres

Oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda sier vi har vært i en periode med ekstraordinært høye oljepriser og at det er bra at prisen normaliseres.

- Hvis vi ser litt utenfor Norge er de fleste økonomier ikke oljeeksporterende. Det er bra at de får litt drahjelp med lavere oljepriser i denne perioden, sier Wigestrand til E24.

Han legger til at oljeselskapene har hatt ekstraordinært sterke resultater de siste årene og at det ikke kunne vare.

Etterspørselssvikt

Det har vært dramatisk fall i etterspørselen i blant annet Japan, hvor forbruket er ned 10-15 prosent.

- Raffineriene i Japan har annonsert at de skal kutte produksjonen med opptil 15 prosent. Markedet synes det er greit, for de trenger ikke den oljen uansett, sier Munthe-Kaas til E24.

- Vi må innstille oss på at den lave oljeprisen kan vare en periode, sier Wigestrand til E24.

Styrket dollar

I perioden med oljeprisfall har dollaren styrket seg betraktelig mot den norske kronen.

- For norske selskaper skal vi ikke glemme at dollaren har styrket seg. Det kan se dramatisk ut at oljeprisen har halvert seg, men styrkingen av dollaren har dempet den negative effekten for norske oljeselskaper som selger sin olje i dollar, sier Wigestrand.

Når norske oljeselskaper veksler sine inntekter fra dollar til kroner tjener de stort på en svak kronekurs. Det fleste norske oljeselskaper betales for oljen i dollar, og har selv kostnader iform av lønninger og utstyr i norske kroner.

Alle merker produksjonskutt

Wigestrand tror det skal mer dramatiske markedsforhold til før Opec vil kutte igjen.

- Ingen kan kutte produksjonen uten å merke det, inklusive Saudi Arabia, og jeg tror ikke noen oljeeksportører utenfor Opec vil bidra med kutt nå, sier Wigestrand til E24.

- Hadde det vært så enkelt for oljeeksportører å kutte så hadde mange flere gjort det, sier Wigestand.

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om