OLJEPRISEN NÆRMER SEG 100 DOLLAR: Oljeprisen pumpes videre oppover

Oljeprisen er på sitt høyeste nivå på over to år.

Publisert:

Oljeprisen når torsdag sitt høyeste nivå siden oktober 2008.

Torsdag dundret amerikansk lettolje gjennom 90-taket, og ligger nå på 90,68 dollar fatet. Nordsjøolje koster 93,79 dollar per fat.

- Råolje er den beste temperaturmåleren for den globale økonomien, sier strateg Richard Gross i Auerbach Grayson til Marketwatch.

Oljeinvestorer har fått større tro på økende etterspørsel fra USA og fremvoksende økonomier. Stigende børser hjelper også oljeprisen.

- Når det er stor omsetning, kommer det til å manifestere seg i høyere oljepriser, legger Ross til.

Følg oljeprisen med E24 Børs

Seks av de siste syv årene har det vært oljeprisrally gjennom julen og over nyttår før prisen faller tilbake. Samtidig er andelen finansiell spekulasjon i oljemarkedet på sitt høyeste siden bunnen av konjunkturen.

Flere analytikere spår videre oppgang, men med tydelig mulighet for en korreksjon på nyåret.

Kinesiske gladmeldinger

En tillatt økning av brenselpriser i Kina var med på å bringe amerikansk lettolje over 90 dollar.

Samtidig skal landet ha tilbudt å kjøpe portugisisk gjeld, som har dempet bekymringenne for den europeiske gjeldssituasjonen.

I USA steg hussalg med 5,8 prosent i november, viste ferske tall onsdag. Det var som ventet, men var også med på å støtte oljeprisen.

Fall i oljelagrene

Ved slutten av forrige uke sank amerikanske lagertall med 5,3 millioner fat, mens det bare var ventet et fall på 2,3 millioner fat råolje.

- Vi tror at tallene fra Energy Information Administration (EIA) har mer å gjøre med skattemessige lagerjusteringer ved årslutt enn en tilstramming av energimarkedet, anfører Tariq Zahir i Tyche Capital Advisors til Marketwatch.

Flere nyheter hos E24

Publisert: