40.000 liter olje sluppet ut på Statfjord-feltet

 40.000 liter råolje ble sluppet ut i sjøen på Statfjord-feltet torsdag morgen.

UTSLIPP: Statfjord A i bakgrunnen. I
Publisert: Publisert:

– Foreløpig vurderinger tilsier at utslippet er i størrelsesorden 40 kubikkmeter råolje. Videre undersøkelser og gransking vil avdekke omfang og årsaksforhold nærmere, opplyser Statoil.

Oljeutslippet ble oppdaget ved 8.30-tiden torsdag under lasting av olje fra Statfjord A-plattformen til tankskipet Hilda Knutsen via lastebøyen OLS B, som ligger mellom Statfjord A og Statfjord B.

Varslet myndigheter

Selskapet opplyser at lekkasjen har oppstått i en flens i en lasteslange. All lasting av tankskipet er stoppet, og tilførselen til rørledningen og lastesystemet fra Statfjord A er

stengt.

Les også

Derfor mener DNB det er på tide å kjøpe Statoil-aksjer

Produksjonen på Statfjord A går imidlertid som normalt.

Et beredskapsfartøy med oljevernutstyr, et ankerhåndteringsfartøy utstyrt med en fjernstyrt miniubåt, såkalt ROV, samt et redningshelikopter, er på stedet torsdag ettermiddag. Statoil opplyser at relevante myndigheter er varslet om utslippet.

Største

Det største utslippet de siste årene skjedde i desember 2007 da 4.400 kubikkmeter råolje gikk ut i havet etter brudd på lasteslangen mellom Statfjord A-plattformen og bøyelasteskipet Navion Britannia.

Les også

– Det ser bedre ut i oljemarkedet enn mange er klar over

Dette utslippet var det nest største på norsk sokkel, bare mindre enn utblåsningen på Bravo i 1977. Statoil ble i 2009 ilagt et forelegg på 25 millioner av statsadvokaten i Rogaland for utslippet.

Under Bravo-ulykken i 1977 ble det til sammenligning sluppet ut 12.700 kubikkmeter råolje. Det ble ikke påvist skade på livet i havet etter denne ulykken og utslippet nådde aldri land.

Les også

Statoil klarer ikke oppdage utslipp slik de skal: Har bedt myndighetene lempe på kravene

Les også

– De begynner å undergrave sin egen fremtid

Les også

- Reddet Statoils tall i både første og andre kvartal

Publisert:

Her kan du lese mer om