Hemmeligholdt norsk rapport: IS-olje havner i Tyrkia

Anklagene mot Nato-allierte Tyrkia stemmer, ifølge hemmeligholdt rapport utarbeidet av konsulentselskapet Rystad på oppdrag fra Utenriksdepartementet.

VERDENS STØRSTE TERRORORGANISASJON: Dette bildet fra nyhetsbyrået AP viser medlemmer av terroristorganisasjonen IS som marsjerer i Raqqa i Syria.
Publisert:

I rapporten heter det at «oljen som ISIL selger på det svarte markedet, for det meste går via tankbiler gjennom smuglerruter over den tyrkiske grensen», skriver Klassekampen, som har fått tilgang til den.

Rapporten slår altså fast det som i lengre tid har vært skrevet i internasjonal presse, nemlig at smuglerruten av olje fra terrororganisasjonen IS-kontrollerte områder i Syria går via Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter har i lengre tid fått anklager mot seg for ikke å stanse transport av våpen, olje og krigere mellom Tyrkia og IS-kontrollerte områder i Syria og Irak. Den tyrkiske regjeringen har hele tiden benektet disse anklagene.

Torsdag møtes FNs sikkerhetsråd for å drøfte hvordan verden kan stanse IS' oljeinntekter. I et resolusjonsutkast som Sikkerhetsrådet håper å få gjennom, oppfordrer FN naboland til å skjerpe lovverket og kriminalisere alle former for finansiering av IS og fremmedkrigervirksomhet.

Les også

IS plyndrer og selger kunst og kulturminner: Tror nordmenn er aktuelle mål for handelen

«Sterkt reduserte priser»

I rapporten heter det at IS selger oljen «til sterkt reduserte priser, fra 25 til 45 dollar fatet».

– IS er den rikeste terrororganisasjonen som eksisterer i dag, sa journalist og forfatter Mah-Rukh Ali, til E24 i november.

E24 har tidligere skrevet om at jihadistorganisasjonen har flere økonomiske ben å stå på – ikke bare salg av olje. Smugling av antikviteter, kidnappinger og private gaver fra støttespillere er noen av de øvrige inntektskildene til organisasjonen.

Slik holder IS terrorøkonomien i gang

Å knekke IS finansielt har blitt trukket frem som en viktig strategi for å knekke terrororganisasjonen.

Terroristorganisasjonen IS påtok seg ansvaret for terrorangrepene i Paris 13. november. Siden da har Frankrike trappet opp krigen mot terroristorganisasjonen.

Anspent forhold mellom Russland og Tyrkia

23. november skjøt Tyrkia ned et russisk krigsfly i grenseområdet til Syria. Beskyldningene mellom den russiske og tyrkiske regjeringen har siden gått begge veier. Russerne har hevdet at Tyrkia er den største forbrukeren av illegal olje fra ekstremistorganisasjonen IS. Putin hevder at det russiske flyet ble skutt ned for å beskytte oljehandel med IS, noe den tyrkiske regjeringen har benektet på det sterkeste.

Russland har i tillegg til en rekke bombeangrep mot IS-mål i Syria den siste tiden også innført sanksjoner mot Tyrkia. Sanksjonene kan få store økonomiske konsekvenser.

Les også

Tyrkisk økonomi kan tape 9 milliarder dollar etter nedskytingen av russisk fly

Les også

Slik ble IS verdens rikeste terrororganisasjon

Les også

IS plyndrer og selger kunst og kulturminner

Les også

Kan tape 9 mrd. dollar etter nedskyting av russisk fly

Publisert: