Nye kutt gir yrende oljeoptimisme: Høyeste pris på halvannet år

OPEC og 11 andre land har blitt enige om å legge bånd på sin egen oljeproduksjon. Det sender oljeprisen opp til nivåer vi ikke har sett siden juli 2015.

MEKTIG OLJETRIO: Russlands energiminister Alexander Novak (t.v.), OPEC-president og energiminister i Qatar, Mohammed bin Saleh al-Sada (midten), samt Saudi- Arabias energiminister Khalid al-Falih stilte fornøyd opp til pressekonferanse i Wien etter helgens historiske avtale.
Publisert:

Oljeprisen har mandag morgen steget kraftig etter nyheten om en ny kuttavtale i oljemarkedet.

Da oljehandelen startet natt til mandag skjøt prisen opp til hele 57,45 dollar per fat i noen minutter, før den raskt stabiliserte seg på 56,7 dollar fatet. Det tilsvarer en oppgang på 4,3 prosent fra fredag.

Dette er prisnivå vi ikke har sett siden slutten av juli 2015.

Lørdag møttes oljeorganisasjonen OPEC 11 andre land som ikke er med i organisasjonen for å diskutere situasjonen i oljemarkedet. Partene ble enige om det som beskrives som en historisk avtale. Til sammen står de 22 landene i og utenfor OPEC for 57 prosent av verdens oljeproduksjon.

Nordea Markets' oljeanalytiker Thina Saltvedt påpeker i en kommentar mandag morgen at det er 15 år siden verden sist så en slik avtale, og at enigheten mellom landene vil kunne gjøre et innhugg i det største overskuddet oljemarkedet har sett noensinne. Saltvedt mener avtalen vil dytte oljeprisen opp i 55 til 60 dollar fatet. Gitt mandagens utvikling ser det ut til at markedet er på god vei inn i det territoriet.

– Saudi-Arabia svarte med å hinte om enda større kutt enn det som ble avtalt i Wien. Finnes julenissen likevel?, skriver Saltvedt.

Les også

Saudi-Arabias oljeminister lover enda større kutt etter historisk oljeavtale

– Oppfører seg som butikksjefer under nyttårssalget

DNB Markets mener avtalen er særlig viktig fordi Russland, Oman og Kasakhstan har forpliktet seg til reelle kutt, fremfor å bare regne inn den naturlige produksjonsnedgangen som kutt.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets

– Oljeprodusentene har begynt å oppføre seg som butikksjefer i klesbutikker under nyttårssalget – de konkurrer om å skape inntrykket at det er de som kutter mest, skriver Saltvedt i Nordea.

Hun peker på at både Irak og Kasakhstan egentlig hadde planer om å øke produksjonen sin i 2017, men at de nå altså har gått med på å kutte sin produksjon med henholdsvis 20.000 og 210.000 fat per dag.

De 11 landene utenfor OPEC skal i henhold til avtalen kutte sin samlede produksjon med 600.000 fat olje per dag inn i 2017, sammenlignet med produksjonsnivået i oktober i år. Russland tar halvparten av dette kuttet, mens Mexico, Kasakhstan og Aserbajdsjan tar resten.

Dette kommer på toppen av avtalen Opec-landene har inngått seg imellom om å kutte sin samlede produksjon med 1,2 millioner fat. I den avtalen er det Saudi-Arabia som bidrar mest, mens Iran får lov til å øke sin produksjon noe.

ET STYKKE IGJEN TIL GAMLE HØYDER: Illustrasjonen til venstre viser den nåværende kontrakten for nordsjøolje (brent ) de siste 10 dagene, og den røde pilen viser mandagens oppgang. Grafen til høyre viser utviklingen i oljeprisen siden toppen sommeren 2014 og frem til i dag.

Skiferoljen ligger på lur

Mens to av verdens kanskje viktigste oljeprodusenter, Russland og Saudi-Arabia, nå har funnet sammen for å skape balanse i oljemarkedet, er det ikke alle som er med på kuttene.

Hverken Norge, Kina, Brasil, Canada eller USA blir med på kuttrunden. Hverken USA, Canada eller Norge har noen overordnet produksjonsstyring, slik som Opec-landene, og lar kommersielle aktører ta løpende beslutninger basert på mer langsiktig politiske rammevilkår.

Thina Saltvedt i Nordea Markets peker i sin rapport på at Russland og Saudi-Arabias enighet er nødvendig for å kontrollere markedet på mellomlang sikt, samtidig er det aktører som ligger på lur litt lenger ned i veien:

– Høyere oljepriser vil trigge amerikanske skiferoljeprodusenter til å skru på kranen igjen, men det kan ta 12 måneder å skru opp tempoet igjen, skriver Saltvedt.

Skiferoljen er teknisk sett relativt fleksibel fordi det går ganske raskt å få opp nye brønner og øke produksjonen. Saltvedt poengterer imidlertid at fallende inntekter og utfordringer med finansene har lagt et press på skiferprodusentene, og at det dermed kan ta lengre tid før de jekker opp tempoet enn det som er teknisk mulig.

– Vi anslår en nettoøkning i amerikansk skiferproduksjon mot slutten av neste år, og at de høye volumene vil komme tilbake i 2018, skriver Saltvedt.

Den amerikanske oljeproduksjonen (inkludert skifer og tradisjonelle kilder) økte til 9,4 millioner fat per dag i snitt i 2015, ifølge amerikanske myndigheter. I år har den falt, og myndighetene (Energy Information Agency) anslår en produksjon på 8,9 millioner fat per dag. For 2017 anslår de en snittproduksjon på 8,8 millioner fat per dag.

Les også

Oljeprodusenter enige om kutt-avtale

Les også

IEA-sjefen: Verden trenger norsk olje

Les også

Bloomberg: Opecs kutt ikke nok til å redusere oljelagrene

Publisert:

Her kan du lese mer om