Høyeste strømpris i august på tolv år

Over store deler av landet må vi 12 år tilbake for å finne like høye strømpriser i august. Analysesjef tror de skal fortsette å være høye.

VÆRET: Når det er tørt, og lite nedbør over tid, påvirker det vannmagasinene i Norge. Dette gjør igjen at det slår ut i strømprisene.
Publisert: Publisert:

Strømprisene hos kraftbørsen Nord Pool viser at gjennomsnittsprisen for august i prisområdet Oslo ligger på 49 øre per kilowattime. I 2017 var tilsvarende pris i samme måned 25 øre per kilowattime.

Vi må gå over ti år tilbake i tid for å finne like høye august-priser i hovedstadsområdet som i 2018. Forrige gang vi hadde så høy pris i august var i 2006, da den lå på 53 øre per kilowattime.

Bildet er det samme i Bergen, Kristiansand og Tromsø. Byene representerer sine regioner i oversikten til Nord Pool. Grunnen til at regionene har navn etter byene, er at de geografiske områdene har endret seg noe gjennom de siste 10-15 årene.

Bare i Trondheim, altså Midt-Norge, avviker bildet noe. Her var strømprisen høyere i 2008, men siden har den aldri vært høyere enn i år.

Les også: (+) Bitcoin-gigantene kommer til Norge – derfor kan gleden bli kortvarig

– Det norske strømmarkedet henger sammen med det nordiske og europeiske kraftmarkedet, og det er mange faktorer som er med og bestemmer. Men vi kommer ikke unna at været er viktig i Norge. Rundt 96 prosent av strømmen kommer fra vannkraftproduksjonen, og nivået i vannmagasinene er viktig, forklarer kommunikasjonssjef Stina Johansen i Nord Pool.

Les også

Topproduksjon av solenergi har ført til at strøm kastes

I andre kvartal i år kom det 40 prosent mindre nedbør i norske kraftmagasiner enn normalt. Fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge er nå på 65,9 prosent, mot en medianverdi på 81,8 prosent.

Lite vind og dyre kvoter

Den høye strømprisen vi ser nå kommer etter en veldig varm og tørr sommer i Norge.

– Det har også vært en jevn værtype med lite vind i Europa, og i tillegg har prisen på Co₂-kvoter økt betraktelig, så kostnadene ved å produsere kull har økt mye, forklarer Johansen, og legger til at når prisen for strømmen i Europa stiger, påvirker det vårt marked i Norge også.

Johansen sier at man kan forvente at de samme faktorene vil prege prisene også i månedene som kommer.

Les på E24+

Nel – slik ble de markedsledende med en 90 år gammel hemmelig oppskrift

Vesentlig høyere

Lederen av analysebyrået Wattsight, Tor Reier Lilleholt, sier til nyhetsbyrået ANB at de høye strømprisene trolig vil fortsette.

– Uavhengig av hvilket vær vi får i høst, tror jeg strømprisen i vinter vil bli vesentlig høyere enn i fjor. En veldig mild vinter kan redusere prisen noe, men dette har vi ingen garantier for, sier han til nyhetsbyrået.

I fjor var prisen på rundt 30 øre per kilowattime, i år kan vi få en pris på over 50 øre per kilowattime, mener han. Spotprisen for vinteren er nå priset til over 50 øre per kilowattime for hele vinteren på strømbørsen Nasdaq.

Fagforeningen Industri Energi advarte tidligere i august mot situasjonen.

– Vi kan gå mot en katastrofal vinter. Vi risikerer strømkrise som i 2010, med ekstreme priser. Den gang opplevde vi i perioder korttidspriser opp i 14 kroner kilowattimen, sa spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi til E24.

Han frykter at dyr strøm vil ramme norsk kraftkrevende industri, og ber politikerne ta sterkere grep for å unngå at magasinene tappes for langt ned.

Les også

Vil tvinge kraftbransjen til å spare på vannet

Les også

Strømkunder avhengig av nedbør for å unngå skyhøye strømpriser i høst

Publisert:

Her kan du lese mer om